Valikko Sulje

Nuukanpojan eksytys tarjosi haasteita ja dramatiikkaa – Lundahl ja Bitter SM-kultaan

SM-sarjan päätösosakilpailu oli vaativuudeltaan arvonsa mukainen ja mitalit ratkottiin haastavissa maastoissa. Lähes kokonaan pimeässä ajettu tarjosi myös dramatiikkaa, kun toinen SM-kultaa tavoitelleista pareista joutui keskeyttämään autorikkoon.

 

Kilpailun alku tarjosi napakan lämmittelyjakson saha-alueella, jossa sujuvalla suunnistuksella pystyi nollaamaan aikapisteet. Ainakin yksi kärkipareista tosin sortui jo täällä reittivirheeseen. Matka jatkui siirtymän ja yhden palauttavan aseman kautta ensimmäistä kertaa Poronkankaan alueelle, jossa aikapisteitä alkoi ropista, samoin reittivirheitä. Tauolle mennessä selkeästi parhaiten olivat aloittaneet Jari Koivisto-Toni Koivisto (FoSUA), vauhti oli reippainta ja tilillä oli yksi puuttuva. Taukopaikan ”miestenhuoneessa” kartturi totesikin: ”Tänään mennään jopa pienellä riskillä, eikä jäädä turhia katselemaan, muuten ei ole mitaleille asiaa.” Tauon jälkeen jatkettiin vanhanpohjien kautta pienelle varikkolaanille, jonka reunaura asettui arvoon arvaamattomaan, kun Yliniemi-Åstrand kolhaisi autonsa etupyörää kohtalokkain seurauksin. Matka jäi kesken ja samalla murenivat haaveet mestaruudesta, joka näin varmistui parille Lundahl-Bitter.

Poronkankaan alueet koluttiin vielä toistamiseen ja Koivistot jatkoivat edelleen vahvimmin, vaikka kaksi kylttiä jäikin matkalle. Mainittakoon, että näistä toinen, ovelasti rajalinjalla ollut kyltti, jäi löytymättä myös kaikilta muiltakin kilpailijapareilta. Huikea 40 minuutin jakso tuotti muutamalle jo niin isot myöhät, että tulos jäi lopulta saamatta. Loppuhuipennus ajettiin Murhaaston alueella ja pienellä montulla. Tarkkoihin kyltteihin sortuivat monet parit, mutta tällä kertaa kaksi oli suunnistustarkkuudessa ylitse muiden: Koivistoilla ja Viitala-Heikkilällä koko kisassa jäi vain kolme reittiasemaa löytymättä.

Laihian kisan lopputuloksissa aikapisteillä oli tällä kertaa melko isokin merkitys, koska voittajapari Koivistojenkin AT-pinnat olivat yli tunnin yli ihanneajan. Paras suunnistus ja nopein aika takasi ylivoimaisen voiton ja samalla he nousivat hienosti SM-hopealle. Mahtava nousu huonon alkukauden jälkeen. Kakkossijalle ajoivat kotikentällään kurvailleet Jussi ja Eero Koski (LaihUA). Kolmossijan ja samalla neljännen SM-pronssinsa ajoivat Viitala-Heikkilä (KiikoisAS/VaToSUA). Meno oli tarkkaa, mutta rauhallista, joten Koivistot nousivat loppupisteissä ohi. Neljänsiksi ajoivat väistyvät mestarit Karppinen-Saarinen ja viidensiksi rikkoutuneesta jarruputkesta kärsineet Viljaset.

Yliniemi-Åstrandin keskeytyksen myötä Lundahl-Bitterin suorituksella ei ollut enää merkitystä, tosin sitä ei vielä kisan aikana tiedetty. Kisa ei mestareilta sujunut ihan putkeen, vaan tuloksena oli yhdeksän puuttuvan myötä 9. sija. Epävirallinen varikkohuhu kertoi, että tauolla Yliniemi-Åstrand olisi johtanut kilpailua puhtaan reittisuorituksensa turvin. Mutta autourheilu on arvaamatonta…

Kotimainen AS-kausi on nyt paketissa ja seuraavaksi jännätään NEZin ratkaisuja Ruotsissa marraskuun toisena viikonloppuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *