Valikko Sulje

Suomalaisten juhlaa NEZ-avauksessa

ravitanska

Autosuunnistuksen NEZ 1. ja 2. osakilpailut, Tanska: Vikingerundan 12.5.2017 ja Bögeris-löbet 13.5.2017

Autosuunnistuksen NEZ-kausi käynnistyi toukokuussa Tanskan osakilpailuilla ja suomalaisten tulos oli erinomainen. Kisailijajoukko oli tällä kertaa pienempi kuin viime vuosina, mutta laatu oli tulosluettelon perusteella kohdillaan. Tänä vuonna kilpailut ajettiin lähempänä Kööpenhaminaa ja keskuspaikkoina olivat Frederikssund ja Herlufsmagle. Reitit oli laadittu hyvin ja olosuhteetkin olivat suosiollisia.

Vikingerundan 12.5.

Perjantain osakilpailu oli rakennettu tiiviiksi ja käytössä oli osittain neitseellistä autosuunnistusmaastoa laajalla armeijan alueella. Lyhyt siirtymä alueelle ja sen jälkeen yli kolme tuntia suunnistusjaksoja putkeen ilman yhtäkään taukoa. Ja kun heti alkuosan jälkeen laskeutui pimeys, kysyttiin kilpailijoilta sekä fyysistä että henkistä kuntoa, jotta keskittyminen ei herpaantunut hetkeksikään.

Ulkomaalaisten luokassa parhaiten onnistuivat vasta neljättä NEZ-sarjaansa ajaneet Anssi Karppinen-Timo Saarinen (TCOF/KangUA) RAVillaan, sillä tulosta rasitti ainoastaan kolme reittivirhettä ja ajallisestikin pari oli toiseksi nopein. Voittopalkinnot matkasivat parille reilulla piste-erolla ennen toista suomalaisparia Ari Tuomaala-Riku Bitter (JSAST/RiiUA), jotka ajoivat nopeimmin, mutta reittivirheitä kertyi viisi kappaletta. Suomalaiset putsasivat pöydän, sillä kolmanneksi ajoivat Tomi Viitala-Juha Heikkilä (KvanUA/VaToSUA). Neljäs sija matkasi Ruotsiin hallitsevalle mestariparille Björn Henriksson-Ulf Andersson ennen Suomen paria Kari-Pekka Turtiainen-Jari Kulmala (JSAST/KangUA).

Paikallisten luokassa voiton vei protestien jälkeen Börge Holm-Jörn Mörup. Suomalaisvoittaja olisi sijoittunut tässä luokassa sijalle kolme ja muutkin ulkolaisten kärkiparit paikallisten neljän parhaan joukkoon.

Bögeris-löbet 13.5.

Lauantain päiväkisa oli luonteeltaan hyvin erilainen ja melko perinteinen tanskalaiskisa. Paljon pieniä kyliä ja pihoja, joissa piti olla todella tarkkana, sillä suurin osa reittiasemista oli vain ns. tyrkyllä ja piti uskaltaa jättää ottamatta, mikä etenkin suomalaisille on erittäin haastavaa. Tanskassahan myös ylimääräinen reittiasema rankaisee, toisin kuin Suomessa. Tälläkin kertaa reittiasemista tehtiin paikallisten luokassa monta protestia, mikä kuumensi tunteita etenkin kisojen jälkeisellä viikolla. Tanskalainen reitinmäärittely on välillä jopa liian tarkkaa ja spekulaatioita sekä kiistatilanteita syntyy väistämättä. Pitkä kisa päättyi tälläkin kertaa suomalaismenestykseen ja nyt parin vuoden takaiset mestarit Viitala-Heikkilä ottivat voiton ennen perjantain ykkösparia Karppinen-Saarinen. Parit etenivät yhtä tarkasti, neljä reittivirhettä, mutta voittajat olivat selvästi nopeampia. Kolmanneksi ajoivat Henrikkson-Andersson nostaen pykälällä perjantaista sijoitustaan. Suoritus oli päivän tarkin, mutta aikaa kului suomalaisiin verrattuna aivan liikaa. Suomalaismenestyksen täydensivät sijoilla 4 ja 5 parit Tuomaala-Bitter sekä Turtiainen-Kulmala. Joukkuetuloksia ajatellen tärkeän seiskasijan ajoivat päivän nopeimmat Jari Ojanperä-Riku Rousku (NaSU) Skoda Yetillä.

Paikalliset olivat tällä kertaa aivan omilla luvuillaan ja viikonlopun tuplavoittajiksi kruunattiin Holm-Mörup. Beginners Cupissa Anita Heino-Pasi Winberg (HyUA) ottivat kakkossijan.

Sarja jatkuu Suomessa syyskuussa

Avausviikonlopun jälkeen Karppinen-Saarinen johtaa sarjatilanteessa pisteellä ennen Viitala-Heikkilää ja neljällä pisteellä ennen Tuomaala-Bitteriä. Joukkuekilpailussa Suomi otti mojovan pistepotin ennen ruotsalaisia, joiden täytyisi pystyä haastamaan tanskalaiset seuraavissa osakilpailuissa Suomessa syyskuun alussa. Suomen osakilpailut ajetaan Heinolan ja Lahden suunnalla, jolloin asialla ovat kokeneet ratamestarit eli jäämme odottelemaan mielenkiintoisia reittejä.

ravitanska

 Kuva: Henrik Jörgensen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *