Valikko Sulje

SM-avauksessa tuttu voittaja – tuloslaskennan virhe vaikutti cup-luokan tuloksiin

InnalaKomeri

Autosuunnistuksen SM- ja cup-sarjat avanneen Riihimäen Urheiluautoilijoiden SM/Cup Talvieksytyksen SM-luokan voitti reittivirheettömällä ajolla TCoF-pari Anssi Karppinen – Timo Saarinen. Cup-luokan parhaasta tuloksesta vastasi hiljattain takaisin lajin pariin palannut Mikkelin UA:n pari Timo Viskari – Tomi Lantta.

26 parin SM-luokassa selvästi parhaat AT-pisteet ajaneet Lapuan Jukka ja Jaakko Viljanen hävisivät voiton 54 pisteellä. Toinen SM-reitin ilman kadotettuja asemia ajanut pari oli yleiskilpailussa kolmanneksi sijoittunut ja A-luokan voittanut NaSU/LohUA-pari Jari Ojanperä – Kari Mamia. Yleiskilpailussa neljänneksi ja A:ssa toiseksi sijoittui AAU/RiiUA-pari Jouni Heikkilä – Heli Immonen.

18 parin Cup-luokassa toiseksi sijoittuivat EPUA:n Toni ja Timo Laitinen. Kolmanneksi suurimmat cup-pisteet sai neljänneksi VaToSUA/TAUK-pari Heikki Lehtonen – Jukka Paloposki, sillä kolmoseksi ajaneet NaSU:n Aapo ja Rauli Jalonen eivät ole kartanlukijan kilpailuhistorian vuoksi cup-pistekelpoisia.

Muista tarkastaa tuloksesi!

Cup-luokassa tuloksen saaneiden parien jumbokaksikon muodostavat TAUK:n Markku Innala – Heikki Komeri ja LopUA:n Veijo Lehmuskanta – Jari Aalto eivät katsoneet narulle tulleita tuloksiaan, joten järjestäjän epähuomiossa tekemä virhe jäi huomaamatta: parien reittijärjestys oli tarkistettu SM-luokan mukaan. Virheen syntymistä edesauttoi se, että reitit olivat alussa samat. Ilman tätä virhettä Innala ja Komeri olisivat olleet cup-luokassa kakkosia. Se, että kilpailijat eivät tarkistaneet tuloksiaan, meni pitkälti vallitsevan koronavirustilanteen piikkiin.

Järjestäjä ja kilpailijat ovat keskustelleet asian selväksi ja myös sopineet, että asiasta kerrotaan myös siksi, että kilpailijat muistaisivat jatkossa katsoa tuloksensa, sillä hyväksyttyjä tuloksia ei voida enää muuttaa.

”Jälkiviisaus on eksaktia tiedettä. Molempia kortteja oli haastavaa tulkata, kun niin moni asema puuttui. Jälkikäteen on tässä hyvä soimata itseään, että miksei hälytyskellot soineet. Mutta silloin puoliltaöin ei soinut ja virhe tuli tehtyä. Lisäksi kun Innala–Komeri ei jäänyt tarkistamaan tulostaan, niin virhe havaittiin vasta seuraavana päivänä tulosten jo oltua hyväksyttynä ja julkistettuna”, kertoo virheen tehnyt tuloslaskija.

”Selvitin, josko olisi ollut sääntöihin perustuva tapa korjata järjestäjän virhe, mutta valitettavasti AKK:n säännöt ei mahdollista hyväksyttyjen tulosten avaamista. Ja virhettä ei vaan voi korjata tekemällä toisen virheen. Kilpailijan olisi pitänyt reagoida silloin, kun vastalauseaika hänelle sen mahdollisuuden antoi. Hyväksytyt tulokset ovat lopulliset, tässä tapauksessa valitettavasti.”

”Molemmille pareille olen soittanut ja pyytänyt virhettäni anteeksi. Olen näitä kortteja tulkannut jo monta kymmentä vuotta, eikä koskaan ennen ole käynyt mitään vastaavaa… Joskus on kinattu yksittäisistä numeroista, mutta ei koskaan mitään sen vakavampaa. Ja nyt sitten näin. Alanko olemaan jo liian vanha näihin kuvioihin…”

Terkuin nimimerkki ”vituttaa kuin pientä oravaa”

InnalaKomeri
Markku Innala ja Heikki Komeri suunnistivat Talvieksytyksen cup-luokassa kakkossijan arvoisesti, mutta tuloslaskennassa tapahtunut inhimillinen virhe heitti TAUK:n parin sijalle 16. Kuva Marko Kyöstilä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *