Valikko Sulje

AS-sarjan aloittelijamestaruudesta käydään tiukkaa kisaa

JarvinenEramaja

Hyvinkään Urheiluautoilijoiden järjestämän Kanta-Hämeen autosuunnistussarjan viidennen osakilpailun kahdessa suurimmassa luokassa melkoinen osa kartanlukijoista oli naisia tai alle ajokortti-ikäisiä junioreita.

Tiistai-iltana 11.8. pääosin Hyvinkään Vauhtipuistossa ja Kulomäessä ajetussa AS-sarjan syyskauden avauksessa oli järjestäjiä ilahduttanut määrä kahden alimman luokan pareja. Aloittelijoiden E-luokassa starttasi 14 ja harrastajien C-luokassa 10 paria.

Kahdessa alimmassa luokassa perheparit olivat enemmistönä, ja esimerkiksi C:ssä kahdeksassa autossa kuljettajalla ja kartanlukijalla oli sama sukunimi. Tämä ei ole mikään ihme, sillä autosuunnistuksen harrastaminen on helppoa ja edullista: harrastajaluokissa ei tarvita erikoisvarusteltua autoa, kartanlukijalle ei ole asetettu alaikärajaa, kilpailijat eivät tarvitse lisenssejä tai seurajäsenyyksiä, ja osanottomaksukin on vain 10 euroa/pari.

AS:n pariin on helppo tulla, mutta kilpailusuoritus ei välttämättä suju ensimmäisillä kerroilla ongelmitta. Nimensä mukaisesti lajissa tarvitaan suunnistustaitoa. Aloittelevat parit etenevätkin kartanlukijan ehdoilla, ja lajin ”juju” alkaa selvitä vasta muutaman kisan jälkeen.

Kanta-Hämeessä tätä jujua on helppo hakea, sillä aloittelijaystävällisiä harjoitusajoja ajetaan kesän aikana kahdeksan. Nyt takana on jo viisi osakilpailua, ja yhtä monta kisaa lasketaan kunkin kilpailijan lopullisiin sarjapisteisiin. Kaikissa luokissa mestareiden nimet ovat vielä auki, joten lopuissa kolmessa kisassa on vielä suuret ”panokset”.

Aloittelijaluokan Hyvinkäällä voittaneet ja E:tä johtavat espoolaiset Pasi Säälehto ja Markus Harilainen ”keksivät” AS:n, kun Säälehto etsi kartingin jälkeen uutta autourheilulajia. Kartanlukija Harilainen löytyi samalta työpaikalta. Kaverukset sijoittuivat viime vuonna ensimmäisellä AS-kaudellaan sarjassa sijoille neljä ja kolme, joten nyt tavoitteena on tietysti mestaruus.

Sarjakärki saa kovan vastuksen naiskilpailijoista, sillä Harilaisen takana olevista viidestä naiskartturista kolmella on vielä mahdollisuus mestaruuteen. Kakkosena on toisen polven AS-harrastaja Johanna Erämaja, joka ohjasti äitinsä Tuija Järvisen HyUA.n kisassa neljänneksi. Ensimmäisen sarjakisansa ajaneet Jari ja Santeri Siltala ja E:n kärkinimiin kuuluvat Juha ja Sanna Kauranne hävisivät parille Järvinen–Erämaja nopeudessa mutta voittivat suunnistustarkkuudessa.

RiiUA:n Jukka ja Janne Toivonen kuittasivat C:n ykkössijan muita nopeammalla ja tarkemmalla ajolla. AAU:n Rasmus ja Teemu Hakala ajoivat C:n kakkoseksi ennen RiiUA:n Mika ja Eemi Saloa. Hakalat ja Toivoset ovat vahvimmat ehdokkaat C:n mestareiksi.

B:n voittoon ajoivat Matti ja Henna Erämaja, isä ja tytär.

AS-sarjan viimeiset kisat ajetaan Lopella (18.8.), Tuuloksessa (25.8.) ja Lammilla (1.9.).

 

JarvinenEramaja

Tuija Järvinen ja Johanna Erämaja, äiti ja tytär, ovat kiinni aloittelijaluokan mestaruudessa.

SaalehtoHarilainen

Pasi Säälehto ja Markus Harilainen saavuttivat kauden toisen luokkavoiton ja johtavat E-luokkaa.

Suunnistusvirhe

Ensimmäisen kerran autosuunnistusta kokeillut pari eksyi Kulomäessä enemmän korkeus- kuin leveyssuunnassa. Hiekkamontun pohjalla näkyy yksi kisan lukuisista suunnistusta kontrolloineista reittiasemista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *