Valikko Sulje

2014 NEZ-sarjan avaus Tanskassa

Autosuunnistuksen NEZ-sarja polkaistaan käyntiin tulevana viikonloppuna.

Pitkän ja lumettoman talvikauden jälkeen autosuunnistus herää talviunestaan ja mitä huomionarvoisimmalla tavalla. Kansainvälisen NEZ-sarjan ensimmäiset kaksi osakilpailua ajetaan kuten niin monena vuotena aikaisemminkin Tanskan metsissä ja kylissä. NEZ-sarjaa on ajettu jo vuodesta 2006, jolloin perinteinen PM-sarja laajeni pohjoiseurooppalaiseksi sarjaksi. Laajennuksen myötä osallistuvien maiden lukumäärä kuitenkin pieneni neljästä kolmeen ja tällä hetkellä aktiiviset osallistujamaat ovat Ruotsi, Suomi ja Tanska.

Mestarin tittelistä kilpaillaan kolmessa sarjassa: Varsinainen pääsarja koostuu kuudesta osakilpailusta, joista neljä parasta lasketaan mukaan. Tämän lisäksi aloittelevat kansainväliset autosuunnistajat ”junnut” kilpailevat omasta mestaruudestaan Beginner’s Cup luokassa. Cupin pisteet lasketaan vain lauantain osalta ja perjantain kilpailu toimii heille harjoituksena. Beginner’s Cupin ajava saa kuitenkin perjantain osalta pisteet, jotka huomioidaan pääsarjan tuloksessa. Näiden henkilökohtaisten kamppailuiden lisäksi maat kilpailevat keskenään vielä joukkuemestaruudesta.

Tämä vuosi tuo sarjaan paljon uutta ilmettä. Lähtöviivalle on ilmoittautunut peräti 35 autokuntaa, mikä on ennätysosallistujamäärä moneen vuoteen. Ehdoton ennakkosuosikki kaudelle on jo monet kerrat kultaisen mitalin voittaneet tanskalaiset Söndergaardit. Muista mitaleista kamppaillaankin tasapäisesti eri maiden kesken. Tanskalaisista vahvimmat nimet ovat parit Bųrge Holm-Jųrn Mųrup ja Flemming Jensen-Bent Mikkelsen. Ruotsista mitalia jahtaavat vahvimmin Björn Henriksson-Ulf Andersson ja Jonas Hellander-Per Hellander. Suomella on myös kokenut joukkio liikenteessä ja aikaisemman mitalin uudistamista lähtevät tavoittelemaan parit Turtiainen-Kulmala, Soukka-Mamia ja Viitala-Heikkilä.

Junioreiden oma luokka Beginner’s Cup kokee tänä vuonna huikean menestystarinan. Sarjaan on ilmoittautunut peräti 10 autokuntaa, joista kolme tulee Suomesta. Tämä on historiallinen saavutus ja luo hyvän pohjan sarjan jatkuvuudelle. Ja mikä parasta, Suomella on lähettää pari terävimmältä huipulta, sillä hallitseva Suomen mestari lähtee haastamaan pohjoismaiset kanssakilpailijat Tanskan plantaaseille. Liekö koska viimeksi saatu Suomen huippupari haastamaan muiden maiden parhaat?

NEZ-sarjan tapahtumia ei välttämättä näe Urheiluruudusta, mutta kuumaakin kuumemman tunnelman välittää Autosuunnistuksen NEZ OnLine-sivut, johon löytyy linkki AS-portaalin etusivulta. Tämän lisäksi NEZ-sarjan keskustelua voi seurata AS-foorumista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *