Valikko Sulje

Autosuunnistuksen NEZ 2019 – kausi käyntiin Tanskasta, tukistipendi ensikertalaisille!

 

Talvi alkaa jo hellittää otettaan ja AS-autot kaipailevat jo vähemmän piikikkäitä tassuja alleen. Kevään puolen kilpailukalenteri virallisten arvokisojen puolelta on melko vaitonainen ja harrastuskärpäsen puremat kartturit virittelevät kabiinivarusteitaan mutta seuraavat tositoimet siintävät kaukana kalenterissa. Kiinnostavatko täysin uuden ulottuvuuden haasteet? Onko kalusto ja miehistö valmiina todelliseen kestotestiin? Kiinnostaisiko merivedenkostea vappu pitkän kaavan mukaan?

NEZ-kausi 2019 starttaa heti vapun jälkeen Tanskasta, ja tänä vuonna kiinnostuneita aloittelijoita houkuttaa mukaan hieman lyhyempi kokonaisajosuorite jolla kilpailureissusta selviää tiukalla aikataulutuksella, vaikka matkaan lähtisi torstai-iltana!

Perjantain ja lauantain (3.-4.5.) kilpailut Tanskassa starttaavat samasta paikkakunnasta, joten majoitusvalinta ja pitkän kaavan navigointi ei aiheuta turhaa päänvaivaa. Perjantain kilpailu on hieman lauantain vetoa lyhyempi, ja lauantaista pidempää kilpailua keventää kansainvälistyvien vasta-alkajien Beginner’s Cupin lyhennetty osuus. Kun matkaan on lähdetty, kannattaa toki yrittää ajaa kilpailu kokonaisuudessaan maaliin – tällöin pisteitä lasketaan kahdella tavalla lauantain kilpailusta, kokonaiskilpailupisteiden lisäksi kilpailun aikaisemmilta jaksoilta laskettavat Beginner’s Cup-pisteet. Mikäli kilpailujärjestäjän tarjoilut ja loistavat majoitusmahdollisuudet houkuttavat Cup-osion päättyessä enemmän kuin Rutebogin viimeiset säkeet, Beginner’s Cup-jaksojen jälkeen voi navigoida maaliin.

Molempien kilpailujen lähtöpaikkana toimii Hylleholt-Hallen Fakse Ladepladsissa noin tunnin ajomatkan päässä Kööpenhaminasta. Tanskan siirtymäosuus kilpailupaikalle ei siis ole masentavan pitkä aloittelijallekaan!

 

PE 3.5

Kilpailukutsu on vielä tuloillaan.

Lähtö: Hylleholt-Hallen, Dannebrogsvej 1, 4654 Fakse Ladeplads (sama kuin lauantain lähtö/maali)

Maali: SAK:n mikroautorata Barmose Vordingborgin pohjoispuolella.

 

LA 4.5

Kilpailukutsu löytyy täältä

Lähtö/Maali: Hylleholt-Hallen, Dannebrogsvej 1, 4654 Fakse Ladeplads. Täältä lähdettiin matkaan myös vuoden 2014 Tanskan osakilpailussa.

Ilmoittautuminen kilpailuihin tapahtuu Tanskan ilmoittautumissivuston www.osport.dk kautta.

 

 

Uusien NEZ-harrastajien kannustamiseksi mukaan stipendirahastoon on kaudelle 2019 budjetoitu toimintasuunnitelmassa 1000 euroa ja yhden uuden kilpailijan osalta maksimisumma on 300 euroa. 1000 euron stipendirahaston jakoperiaatteena on ”150 euroa per uusi kilpailija per NEZ-kilpailuviikonloppu” ja se myönnetään seuraavin perustein:

  • Stipendin saaja ei ole aikaisemmin osallistunut NEZ/PM-osakilpailuun ulkomailla.
  • Stipendin saaja osallistuu Tanskan ja/tai Ruotsin osakilpailuihin. Kisaviikonlopun molempiin kilpailuihin on ilmoittauduttava.
  • Jos jompaankumpaan viikonlopun osakilpailuun osallistuminen estyy teknisen vian, sairastumisen tai muun perustellun syyn vuoksi, ei stipendin saamista tällä perusteella evätä. Jotta oikeus stipendiin säilyy, on jompaankumpaan viikonlopun osakilpailuun myös näissä poikkeustapauksissa kuitenkin osallistuttava.
  • Stipendin saaja osallistuu vähintään yhteen Suomen NEZ-osakilpailuun. Jos stipendin saaja ei osallistu kumpaankaan Suomen  NEZ-osakilpailuun teknisen vian, sairastumisen tai muun perustellun syyn vuoksi, ei stipendin saamista tällä perusteella evätä.
  • Vain yhdessä ulkomaassa osallistuminen puolittaa stipendin.
  • Jos useampi henkilö hakee stipendiä, jaetaan stipendi osallistumisten mukaan. Esimerkiksi (kilpailijat A, B ja C):

        Kilpailija A 1 ulkomaa => 150e
        Kilpailija A 2 ulkomaata => 300e
        Kilpailija A ja Kilpailija B kumpikin 1 ulkomaa => A 150e, B 150e
        Kilpailija A 2 ulkomaata ja kilpailija B 1 ulkomaa => A 300e, B 150e
        Kilpailija A 2 ulkomaata ja kilpailija B 2 ulkomaa => A 300e, B 300e
        Kilpailija A 2 ulkomaata, kilpailija B 1 ulkomaa, kilpailija C 1 ulkomaa => A 300e, B 150e, C 150e
        Jne…

Mikäli tulokassuorituksia on enemmän kuin 7 (esim. 3 kilpailijaa, 2 ulkomaata ja 1 kilpailija, 1 ulkomaan kilpailu), 1000 euron   summa jaetaan tasan osallistumisten mukaan.

 
Aloittelijat toivotetaan sarjaan mukaan Beginner’s Cupissa

NEZ-osakilpailuissa ajetaan NEZ-mestaruudesta sekä aloittelijoiden Cup-mestaruudesta. Luokka on tehty juuri aloittelijoita silmällä pitäen. Kun NEZiläiset kilpailevat sarjapisteistä sekä perjantaina että lauantaina, toimii perjantain osakilpailu Beginner’s Cupilaiselle harjoituskilpailuna. Varsinaiset Cup-sarjapisteet pari saa lauantain kilpailusta. Lisäksi aloittelijan taitotaso on huomioitu siten, että lauantain kilpailun reitti on lyhyempi kuin NEZ-sarjaa ajavien reitti. Toki aloittelija saa NEZ-mestaruuspisteitä perjantain ja lauantain kisoista, mikäli niin haluaa. Tämä tarkoittaa sitä, että lauantain kilpailun saa ajaa loppuun asti, jos rahkeissa riittää varaa.

KannonKiertäjät kouluttaa ja opastaa

NEZ-sarjan kiertäminen on kilpailijaparille uusi ja haastava kokemus, mutta samalla hyvin antoisa. Vaan sitähän autosuunnistajat joka kisasta etsivätkin! Osa haastetta on se, että jokaisessa maassa on oma reitinmäärittelytapansa ja suunnistusniksinsä. Tämä ei haittaa, sillä KannonKiertäjät lupaavat kouluttaa ensikertalaisia eri maiden suunnistustapoihin. Konkareiden kauhutarinoita ei pidä ottaa liian todesta, sillä reitinmäärittely on loppujen lopuksi helposti ymmärrettävissä. Sitä paitsi kilpailujen vaikeusaste on kohtuullistunut niin, että katoamista maailmankartalta ei tarvitse pelätä. KannonKiertäjät ovat apuna myös käytännön järjestelyissä ja tarvittaessa varaa majoituksen Tanskasta/Ruotsista sekä opastaa junnuparia sopivien reittien ja lauttayhteyksien valinnassa.

NEZ/PM-sarjaa ja suomalaismenestystä jo vuodesta 1978

NEZ-sarja alkoi vuonna 1978, jolloin se tunnettiin nimellä PM-sarja (pohjoismaiden mestaruus). Sarjaa ajettiin neljässä maassa eli Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa. Jokaisessa maassa ajettiin yksi osakilpailu lauantaina perjantain ollessa ns. lämmittelyajo. Vielä 2000-luvun alkupuolella kyseinen järjestely oli voimassa, mutta Norjan hiivuttua himmeäksi pisteeksi autosuunnistuksen kartalla kilpailuja on järjestetty enää kolmessa maassa. Samassa yhteydessä muutettiin pistelaskentaa niin, että viikonloppuna ajetaan kaksi osakilpailua ja niistä annetaan pisteet. Beginner’s Cup säilytettiin kuitenkin perinteisessä muodossaan, jotta kilpailijapari saa rauhassa harjoitella perjantaina.

NEZ:n lähihistoriaan on kirjoitettu ilahduttavaa suomalaismenestystä: 2018 ja 2017 Beginner’s Cupin voitto on tullut Suomeen, viime vuonna ensikertalaisille Pertti Keski-Korsulle ja Einari Fyhrille, jotka menestyivät myös pääsarjassa hienosti avausvuonnaan sijoittuen yhdeksänsiksi ja pääsarjassa vuonna 2018 Suomeen pokattiin pronssimitali ja nelossija. Oletko Sinä seuraava kolmen maan erilaiset navigointitavat suvereenisti hallitseva, seikkailuhenkinen menestyjä?

Kiinnostuitko? Laita sähköpostia osoitteeseen kak (at) autosuunnistus.net, ja katsotaan miten Kannonkiertäjät voisi auttaa juuri Sinua kokeilemaan uusia haasteita NEZ-sarjassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *