Valikko Sulje

Autosuunnistuksen NEZ 2018 – tulokascupin taisteluun stipendin siivittämänä

Kevätaurinko heijastelee hangilta, ja lämmittää jo mukavasti autosuunnistuskaluston ohjaamoja. Talvikisoja on pari plakkarissa, ja nyt edessä on pitkä tauko roudasta rospuuttoon. Vai onko? Konkarit sen jo tietävät – Jyllannissa otetaan varaslähtö kesäkauteen ja ratkotaan paikallisia pähkinöitä vähän erilaiseen tapaan. NEZ-sarjassa ajetaan Tanskan, Suomen ja Ruotsin kamaralla pohjoisen Euroopan autosuunnistuksen parhaimmuudesta, kussakin maassa maan tavalla – maakohtaisilla säännöillä, pistelasku- ja reitinmäärittelytavoilla. Tulokkaiden Beginner’s Cup toivottaa tervetulleeksi pehmeämmällä laskulla NEZ-sarjaan; Jos aivan koko kakkua ei jaksa kerralla maistella, Beginners Cupin pituudeltaan ja vaativuudeltaan hiukan helpotettu reitti antaa mahdollisuuden takoa mallikasta tulosta. Jos virtaa riitää, voi nautiskella kilpailut loppuun asti ja napsia pisteet kummassakin sarjassa.

2018 Tanskan kilpailut eivät tällä kertaa vaadi aivan niin huolellista loma-anomuksen täyttöä kuin useana aikaisempana vuotena – vappuna ja äitienpäivänä autosuunnistaja saa rauhassa tavoitella menestystä aivan toisenlaisten reittihaasteiden äärellä. NEZ-kausi starttaa Tanskasta jo 20. – 21. huhtikuuta Jyllannin niemimaan keskiosasta, Aarhusin kaupungin tienoilta. Matka paikan päälle on pitkä, mutta kysytpä asiaa keltä tahansa PM/NEZ-konkarilta – viimeistään paluumatkalla tulee väkisinkin ajatelleeksi seuraavan kauden kisoja ja niihin osallistumista! Kannonkiertäjät haluaa – jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan – innostaa uusia tulokkaita NEZ-sarjan pariin haastamaan itseään ja hankkimaan unohtumattomia kokemuksia ja vauhdittaa lähtöä ensikertalaismiehistöille myönnettävällä NEZ-stipdendillä.

Uusien NEZ-harrastajien kannustamiseksi mukaan stipendirahastoon on kaudelle 2018 budjetoitu toimintasuunnitelmassa 1000 euroa ja yhden uuden kilpailijan osalta maksimisumma on 300 euroa. 1000 euron stipendirahaston jakoperiaatteena on ”150 euroa per uusi kilpailija per NEZ-kilpailuviikonloppu” ja se myönnetään seuraavin perustein:

  • Stipendin saaja ei ole aikaisemmin osallistunut NEZ/PM-osakilpailuun ulkomailla.
  • Stipendin saaja osallistuu Tanskan ja/tai Ruotsin osakilpailuihin. Kisaviikonlopun molempiin kilpailuihin on ilmoittauduttava.
  • Jos jompaankumpaan viikonlopun osakilpailuun osallistuminen estyy teknisen vian, sairastumisen tai muun perustellun syyn vuoksi, ei stipendin saamista tällä perusteella evätä. Jotta oikeus stipendiin säilyy, on jompaankumpaan viikonlopun osakilpailuun myös näissä poikkeustapauksissa kuitenkin osallistuttava.
  • Stipendin saaja osallistuu vähintään yhteen Suomen NEZ-osakilpailuun. Jos stipendin saaja ei osallistu kumpaankaan Suomen  NEZ-osakilpailuun teknisen vian, sairastumisen tai muun perustellun syyn vuoksi, ei stipendin saamista tällä perusteella evätä.
  • Vain yhdessä ulkomaassa osallistuminen puolittaa stipendin.
  • Jos useampi henkilö hakee stipendiä, jaetaan stipendi osallistumisten mukaan. Esimerkiksi (kilpailijat A, B ja C):

        Kilpailija A 1 ulkomaa => 150e
        Kilpailija A 2 ulkomaata => 300e
        Kilpailija A ja Kilpailija B kumpikin 1 ulkomaa => A 150e, B 150e
        Kilpailija A 2 ulkomaata ja kilpailija B 1 ulkomaa => A 300e, B 150e
        Kilpailija A 2 ulkomaata ja kilpailija B 2 ulkomaa => A 300e, B 300e
        Kilpailija A 2 ulkomaata, kilpailija B 1 ulkomaa, kilpailija C 1 ulkomaa => A 300e, B 150e, C 150e
        Jne…

Mikäli tulokassuorituksia on enemmän kuin 7 (esim. 3 kilpailijaa, 2 ulkomaata ja 1 kilpailija, 1 ulkomaan kilpailu), 1000 euron   summa jaetaan tasan osallistumisten mukaan.

 
Aloittelijat toivotetaan sarjaan mukaan Beginner’s Cupissa

NEZ-osakilpailuissa ajetaan NEZ-mestaruudesta sekä aloittelijoiden Cup-mestaruudesta. Luokka on tehty juuri aloittelijoita silmällä pitäen. Kun NEZiläiset kilpailevat sarjapisteistä sekä perjantaina että lauantaina, toimii perjantain osakilpailu Beginner’s Cupilaiselle harjoituskilpailuna. Varsinaiset Cup-sarjapisteet pari saa lauantain kilpailusta. Lisäksi aloittelijan taitotaso on huomioitu siten, että lauantain kilpailun reitti on lyhyempi kuin NEZ-sarjaa ajavien reitti. Toki aloittelija saa NEZ-mestaruuspisteitä perjantain ja lauantain kisoista, mikäli niin haluaa. Tämä tarkoittaa sitä, että lauantain kilpailun saa ajaa loppuun asti, jos rahkeissa riittää varaa.

KannonKiertäjät kouluttaa ja opastaa

NEZ-sarjan kiertäminen on kilpailijaparille uusi ja haastava kokemus, mutta samalla hyvin antoisa. Vaan sitähän autosuunnistajat joka kisasta etsivätkin! Osa haastetta on se, että jokaisessa maassa on oma reitinmäärittelytapansa ja suunnistusniksinsä. Tämä ei haittaa, sillä KannonKiertäjät lupaavat kouluttaa ensikertalaisia eri maiden suunnistustapoihin. Konkareiden kauhutarinoita ei pidä ottaa liian todesta, sillä reitinmäärittely on loppujen lopuksi helposti ymmärrettävissä. Sitä paitsi kilpailujen vaikeusaste on kohtuullistunut niin, että katoamista maailmankartalta ei tarvitse pelätä. KannonKiertäjät ovat apuna myös käytännön järjestelyissä ja tarvittaessa varaa majoituksen Tanskasta/Ruotsista sekä opastaa junnuparia sopivien reittien ja lauttayhteyksien valinnassa.

NEZ/PM-sarjaa ja suomalaismenestystä jo vuodesta 1978

NEZ-sarja alkoi vuonna 1978, jolloin se tunnettiin nimellä PM-sarja (pohjoismaiden mestaruus). Sarjaa ajettiin neljässä maassa eli Norjassa, Ruotsissa, Suomessa ja Tanskassa. Jokaisessa maassa ajettiin yksi osakilpailu lauantaina perjantain ollessa ns. lämmittelyajo. Vielä 2000-luvun alkupuolella kyseinen järjestely oli voimassa, mutta Norjan hiivuttua himmeäksi pisteeksi autosuunnistuksen kartalla kilpailuja on järjestetty enää kolmessa maassa. Samassa yhteydessä muutettiin pistelaskentaa niin, että viikonloppuna ajetaan kaksi osakilpailua ja niistä annetaan pisteet. Beginner’s Cup säilytettiin kuitenkin perinteisessä muodossaan, jotta kilpailijapari saa rauhassa harjoitella perjantaina.

NEZ:n lähihistoriaan on kirjoitettu ilahduttavaa suomalaismenestystä: 2017 Beginner’s Cupin voitto Anita Heino – Pasi Winberg, NEZ-hopeaa Anssi Karppinen – Timo Saarinen, 2015 kultaa joukkuepisteissä; Tomi Viitalan ja Juha Heikkilän henkilökohtaiset NEZ-kultamitalit… Oletko Sinä seuraava?

Kiinnostuitko? Laita sähköpostia osoitteeseen kak (at) autosuunnistus.net, ja katsotaan miten Kannonkiertäjät voisi auttaa juuri Sinua kokeilemaan uusia haasteita NEZ-sarjassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *