Tuloslaskennan nopeus

Kilpailun järjestämiseen liittyvät kysymykset, pohdinnat ja kommentit.

Moderators: Moderaattori, Moderaattorit

Post Reply
Ari
Posts: 185
Joined: Mon Sep 25, 2006 8:10 pm
Location: Kokemäki

Post by Ari »

Kyllä MAKSIMI aika yhden kilpailijan korttien tarkastamiseen on 15 min. Vai mitä muut on mieltä? :?:
Toisinaan tuloslaskentaan muodostuu ennakoimaton hässäkkä. Harvemmin se on kiinni korttien tarkastamisesta tai tarkastajista. Yleensä hässäkän aiheuttaa tuloslaskentaohjelma, joko itse ohjelma tai sitten jokin odottamaton muutos kisassa, jota ei osata pikaisesti ohjelmaan korjata.

Muistelen itse olleeni joskus mukana kisassa, jossa tulosten tulo kesti useita tunteja kauemmin kuin nyt. Lopullinen syy oli se, että tuloslaskentaohjelma meni jumiin, kun yksi kilpailija oli saanut kisasta liian paljon virhepisteitä (olisiko ollut yli 36000 tai jotain).

Nyt taisi tuloslaskijoita harmaannuttaa keskeltä kisaa lyhennetty jakso ja sen muuttaminen tuloslaskentaohjemaan kesken kilpailun. Tällaista tilannetta harvempi tuloslaskija treenannee ennen kilpailua. Lienee simppeli homma jos sen osaa, mutta jäisi ainakin minulta taatusti tekemättä.

Ehkäpä seuraavilla Forssan AS-päivillä kannattaisi joukolla treenailla kaikkia mahdollisia ja mahdottomiakin tuloslaskennan muutostilanteita?

Kertokaahan millaisia hyviä hässäkkätilannekokemuksia tai läheltäpititapauksia on tullut vastaan, niin viestitellään Forssan suuntaan jos vaikka niitä koitettaisiin porukalla tuloslaskentaohjelmaan virittää...
matti
Posts: 138
Joined: Wed Oct 04, 2006 2:44 pm
Location: Helsinki
Contact:

Post by matti »

***DEL***
Last edited by matti on Sun Sep 06, 2009 9:03 am, edited 1 time in total.
EsaT
Posts: 71
Joined: Tue Sep 26, 2006 8:15 am
Location: Lemu

Post by EsaT »

Matti tyhjensi pajatson aika täydellisesti.

Ylivoimaisesti suurimpina hidastajina ovat olleet seuraavat:
matti wrote:- tosi hidas tietokoneen käyttäjä (siis minä)
- kaikenmaailman ylimääräiset henkilöt tuloslaskentatilassa häiritsemässä
Muita itseä hidastaneita ongelmia:
- tuloslaskentaohjelma (=excel) hidastui kun oli kymmeniä kilpailijoita
- joku potkaisi tietokoneen virtajohdon pois ja Ctrl-S oli unohtunut painaa
- monta tuntia putkeen aikojen syöttämisiä
- mallirivien epäselvyydet kilpailijoiden tullessa maaliin (nolla-auto tulee liian lähellä kilpailijoita maaliin, ei aikaa tarkistaa malliriviä)
- tuloslaskentaohjelma ei ole valmiina kilpailijoiden tullessa maaliin
- tuloslaskentaohjelma ei osaa ottaa huomioon vuorokauden vaihtumista

Korttien tarkastaminen muuttuu myös kertaluokkaa haastavammaksi siinä vaiheessa kun jaksolla on putkeen yli kortillinen kylttejä ilman väli-at:ta. Tuolloin rupeaa näkymään paikkauksia, hamstereita, ja silti paljon puuttuvia. Paras omassa historiassa taitaa olla ekalla kortilla 11 ylimääräistä merkintää, ja silti 3 puuttuvaa.
matti wrote:Kilpailijoiden onneksi itse en enää tuloksia laske !
Tuota en ole vielä oppinut.
mikky
Posts: 305
Joined: Wed Sep 27, 2006 8:14 am
Location: Riihimäki

Post by mikky »

Täysin samaa mieltä tähänastisista.

Lisäisin:
- liian vähän kokeneita kilpailukorttien tarkastajia
- tuloslaskentaohjelman temppuilut
- lasketaan luokkia sekaisin (pitäisi pyrkiä laskemaan eri luokat lähtöjärjestyksessä luokittain ja vain viimeisiä odotellessa laskea muita luokkia)
- myöhempien luokkien laskentaa hidastaa aikaisempien luokkien luokkakohtaisten tulosten tulostaminen (ehkä useampaankin kertaan tuomareille tms.)
- tuloslaskentakoneen käyttäminen yleisenä sihteerikoneena
- numeronäppäimistön puute

Paras tarina takavuosilta (kun itse olen ollut lähes vaippaikäinen):
Tuloslaskentakoneen totaalinen kaatuminen ja sen seurauksena totaalinen uudelleenasennus.

Mika
Mikko Heikkilä
Posts: 115
Joined: Tue Sep 26, 2006 12:28 pm
Location: Vaasa/Isokyrö

Post by Mikko Heikkilä »

Nuo kolme listaa luettuani voin vain todeta, että n.50% ongelmista olisi hoidettavissa huolellisella valmistautumisella, ja yleisillä järjestys asioilla.
Muistelin tässä tämän vuoden SM-kisaa jossa ei ehtinyt edes sisälle kilpailutoimistoon kun oli jo tulos narulla. Eli ei sen nopean tuloslaskennan järjestäminen niin hirveän vaikeaa ole.

Tarkoitus ei ole nyt syyttää aprillin järjestäjiä mitenkään, vaan ottaa kantaa yleisesti tuloslaskennan ja kisan järjestelyistä.Aiheen voisi siirtää vaikka "kilpailujen järjestäminen" osioon.
eero
Posts: 396
Joined: Mon Sep 25, 2006 9:18 pm
Location: Vaskio
Contact:

Post by eero »

Hmmm...

Mitäs jos:

Laaditaan sääntö jossa velvoitetaan kilpailija itse laskemaan tuloksensa ja toimittamaan narulle (nythän jo reittiasemat ja ajat emitti kisassa merkitään itse). Jos joku tuntee kokeneensa vääryyttä ja haluaa laskettaa kilpakumppanin tuloksen kisan järjestäjällä, niin tuomittakoon väärästä tuloksesta lappunsa narulle vienyt kilpailijapari elinikäiseen kilpailukieltoon ja jos tulos osoittautuu oikeaksi, niin laskettamaan pyytänyt ohjataan nurkkaan häpeämään ja kilpailijaparin kilpa-auto olkoon kisajärjestäjien omaisuutta.
Leena
Posts: 33
Joined: Thu Dec 21, 2006 9:33 am
Location: Päijät-Häme

Post by Leena »

Joo, ei ole nopean tuloslaskennan järjestäminen vaikeaa. Jos kaikki pelaa niin kuin on tarkoitus. Mutta kuten edellä näkyy, on noin tuhat asiaa, jotka voivat kaikesta huolimatta mennä pieleen. Ja aina ei ole kokonaista nuorioseurallista väkeä tuloksia laskelmassa ja juoksuttamassa lappuja edestakaisin.

Pahimmat tuloslaskennan viivytykset omalle kohdalleni toimitsijana ollessani ovat olleet:
1. se kun kaksi ATK-ammattilaista nimenomaisesta kiellosta huolimatta tekivät tuloslaskentaohjelmaan jonkun "ihan pikku parannuksen". Ohjelma laski 5 tulosta ok ja sen jälkeen ei enää yhtäkään. Piti odotella niin kauan, että maaliin saapui kilpailija, jolla oli omassa kannettavassaan kokonaan toinen tuloslaskentaohjelma ja homma aloitettiin alusta.
2. ensimmäinen luokka oli jo melkein kokonaan maalissa, ennen kuin ratamestari sai jonkunlaisen reittijärjestyksen reinälle. Sen jälkeen tuloslaskennassa kävivät vuoron perään joka kolmas ylimmän luokan kartturi neuvomassa, mikä sen reittijärjestyksen pitää olla ja vetelivät omilla kynillään seinällä oleviin karttoihin ja reittijärjestyksiin "oikeat numerot". Muutamaan kertaan niitä lappuja sitten tarkastettiin uudestaan ja uudestan ja uudestaan...

Kilpailijana mieleen on jäänyt joku Kouvolan suunnalla ajettu kesäkisa, jonka aikana nousi jumalaton ukkosmyrsky, niin että reitillä kaikenlaista tavaraa lensi vaakasuorassa tuulilasin edestä ja yksi JAT jäi saarroksiin kahden kaatuneen puun väliin ja tuloslaskentapaikalta menivät sähköt poikki useammaksi tunniksi. Toisaalta oli aika hauskaa juoda kylmää kahvia kyntilän valossa myrskyn pauhatessa ulkona. Kaasugrilli taisi sentään pelata, niin että makkarat olivat kuumia.

Tuossa aiemmin joku mainitsi ylimääräiset henkilöt tuloslaskentatilassa. Se kommentti on niin helvetin totta! Tuloslaskennalle on varattava rauhallinen paikka, jonne eivät kilpailijat ja muut ylimääräiset noin vain saa kävellä sisään. Jos on asiansa osaava porukka, valmis ja oikea reittijärjestys ja ihaneaikalaskelma, toimivat emit-kortit, siistit asemamiesten merkinnät, asemilla toimivat kellot jne. homma hoituu jopa 3-4:n hengen porukalla oikein näppärästi. Edellä luetellut ongelmat huomioon ottaen tuloslaskennassa pitäisi tietysti olla myös kaikenlaista survival-pack´iä varageneraattorista alkaen.

Liian hyvään on totuttu. Vielä 80-luvulla tuloksia laskettiin paljolti käsin. Silloinkin kilpailija saattoi joskus saada tuloksensa nähtäville alle puolessa tunnissa siitä huolimatta, että kilpailijamäärät olivat nelin-viisinkertaisia, reitit kaksi kertaa niin pitkiä kuin nykyisin ja ylimääräinen kyltti rankaisi. Nyt ei moni taitaisi pystyä laskemaan edes omia aikavirheitään käsipelissä ennen kuin lappu on jo narulla.

Ihan ensimmäinen tuloslaskentaohjelma, jota olen käyttänyt oli seurakaverin tekemä. Kaveri oli lajin harrastaja ja työkseen laati muistaakseni puunjalostusteollisuudelle tietokoneohjelmia. Ohjelmassa oli sellainen hauska ominaisuus, että se antoi tööt, tööt-äänen, jos yritti syöttää omituisia kelloaikoja. Siis jos esim. yritti syöttää JAT:n lähtöajaksi aikaisemman ajan kuin tuloaika.

Jaahas, se on taas huomisen puolella. Vieläköhän sitä vähän aikaa ocadin kimpussa olis vai...

t: LS
anc
Posts: 5
Joined: Wed Sep 27, 2006 7:53 am
Location: Helsinki
Contact:

Post by anc »

1. se kun kaksi ATK-ammattilaista nimenomaisesta kiellosta huolimatta tekivät tuloslaskentaohjelmaan jonkun "ihan pikku parannuksen". Ohjelma laski 5 tulosta ok ja sen jälkeen ei enää yhtäkään. Piti odotella niin kauan, että maaliin saapui kilpailija, jolla oli omassa kannettavassaan kokonaan toinen tuloslaskentaohjelma ja homma aloitettiin alusta.
Taisin tunnistaa tuosta tietyn PM/CUP kisan, joka tuloslaskennan puolelta kaipaa nyt hieman oikaisua. Varsinaiseen laskentaohjelmaan EI tehty mitään muutoksia (eikä olisi ollut mahdollisuuksiakaa, lähdekoodia kun ei ollut saatavilla - sen toimintaa ei siis voitu myöskään tutkia), ainoastaan tulosten visualisointiin tehtiin täysin erillinen sovellus.

Ko. ohjelmassa oli (on kai edelleen?) vika, että kussakin luokassa kilpailijoiden numeroiden TULEE OLLA peräkkäiset. Laskenta hoituu hyvin niin kauan, kuin syötetään saman luokan peräkkäisiä tuloksia, mutta heti kun aletaan syöttämään "sekasarjojen" tuloksia, niin ohjelma sekoaa muutaman syötteen jälkeen.

PM-kisassa esiintyy "sekasarjoja", kun peräkkäiset lähtijät kuuluvat eri luokkiin, mikä meni täysin yli ohjelman käsityskyvyn. Samat ongelmat olisi kohdattu vaikka kyseistä ohjelmaa olisi käytetty täysin perinteisesti.

Jälkiviisaana voisi tietenkin keskustella, että olisihan järjestelmä pitänyt testata vielä tehtyäkin paremmin, niinpä niin. Se, ettei tuloslaskennassa oltu varauduttu varajärjestelmällä (ja sen varajärjestelmällä) oli kylläkin anteeksiantamatonta, siitä suuret pahoittelut kilpailijoille turhasta odottamisesta.
AMa

EMIT- ja miehitettyjen JAT:ien erottaminen!

Post by AMa »

Lisää vinkkilistalle;

muistakaa EMIT-kisassa ohjeistaa miehitettyjen JAT-asemien henkilökuntaa niin, että merkitsevät kilpailukorttiin aikamerkinnän lisäksi jotain muuta, helposti tunnistettavaa, esimerkiksi tekstin "JAT" (tai "AT") ennen tuota aikaa. Näin tuloslaskenta erottaa/löytää helposti nuo miehitetyt ja siten käsin syötettävät aikamerkinnät kilpailijan itse tekemistä EMIT-aikamerkinnöistä.

Aprilli-ST:n ongelmat johtuivat näinkin yksinkertaisesta unohduksesta aiheuttaen hirvittävää etsintää ja moneen kertaan tarkistamista ja siitä huolimatta pikkuvirheitä, uudelleenlaskentaa jnejne. Ja kyseisen kisan jälkimainingeistahan tämä keskustelu lähti liikkeelle.

terveisin,
yksi syyllisimmistä
Åke
Posts: 502
Joined: Tue Sep 26, 2006 6:54 am
Location: Riihimäki

Post by Åke »

Eilen tuli itsekin etsittyä näitä miehitettyjen merkintöjä kilpailukortista ja yksi erittäin hyvä keino on merkata mallikortteihin (joista tarkastus tehdään) miehitettyjen paikat, ja siitä kortin tarkastajan onkin helppo vetää vaikkapa pystyviiva ko. kohtaan kilpailijan korttiin, kuten eilen tehtiin, ja tuloslaskija löytää sen jälkeen tuon kohdan helposti. Toinen hyvä keino on jakaa asemille poikkeavan väriset kynät, ei sinistä, mustaa tai punaista, mutta esimerkiksi hyvinkäällä on joskus käytetty kaikilla asemamiehillä vihreää kynää, jolloin miehitettyjen merkinnät erottuu hyvin.
Post Reply