Kartta 1:25 000

Kilpailun järjestämiseen liittyvät kysymykset, pohdinnat ja kommentit.

Moderators: Moderaattori, Moderaattorit

Post Reply
Ari
Posts: 185
Joined: Mon Sep 25, 2006 8:10 pm
Location: Kokemäki

Kartta 1:25 000

Post by Ari »

Eero ehdotti 1:25 000 kartan tekoa pienentämällä 1:20 000 karttaa prosenttipienennyksellä. Toinen vaihtoehto on muuttaa kartan tulostuksen resoluutiota eli pikselien määrää/tuuma.

Taskulaskin näyttää että karttapaikan 1:4 000 kartta tulosettuna resoluutiolla 635 dpi antaa lopputulokseksi 1:25 000 kartan.

Vastaavasti karttapaikan 1:8 000 kartta tulostettuna 318 dpi antaa halutun lopputuloksen. jne...

ELI nyt utelisin teiltä, jotka kisassanne olette käyttäneet uutta mittakaavaa 1:25 000, niin miten olette k.o. kartan tehneet. Skannaus paperikartasta, prosenttimuunnos karttapaikasn materiaalista, pikselimuunnos karttapaikan materiaalista vai jokin muu konsti?
Jarkko Heino
Posts: 161
Joined: Tue Sep 26, 2006 10:45 am
Location: Lohja

Skannaus?!

Post by Jarkko Heino »

Vaikken olekkaan kalenterikilpailuja tehnyt niin nykyisin maanmittauslaitokselta ostettavat UUDET kartat ovat juurikin 1:25000 mittakaavassa. Joskos tuo sitten olisi syynä uuteen mittakaavaan?
Oma mielipiteeni on että mielummin tuo mittakaava kisaan mukaan KUIN lisää työtä ratamestarille. (oletus että pelataan aperikartoilla)
Ari
Posts: 185
Joined: Mon Sep 25, 2006 8:10 pm
Location: Kokemäki

Post by Ari »

Juu, uudet paperikartat ovat kuulemma 1:25 000. Jos ratamestari käyttää pohjana paperista karttamateriaalia, niin homma on simppeli - skannaus, leikkaus ja viivaa päälle.

Toinen vaihtoehto on lähteä liikkeelle Karttapaikan digitaalisesta karttamateriaalista. Tuossa on ainakin se etu, että materiaali on ilmaista (meille käyttäjille - AKK maksaa). Lisäksi se on ajantasaista ja itse asiassa sen käyttö on melkoisen näppärääkin.

Karttapaikan digitaalisen karttamateriaalin kanssa tuon 1:25000 kartan tekeminen ei ole ihan niin suoraviivaista kuin muiden käytettävien mittakaavojen. Forssan AS-päivillä esillä olleista ohjeista tuo mittakaava vielä puuttui.

Tarkoitus on lisätä tämä mittakaava mukaan ohjeistukseen. Siksi olisi mielenkiintoista tietää, miten ratamestarit ovat tällä hetkellä asian ratkaiseet. Ties vaikka minkälaisia neronleimauksia olisitte jälleen keksineet :lol:. Erilaisia mahdollisuuksia on ainakin runsaasti.
KariM
Posts: 174
Joined: Tue Sep 26, 2006 9:07 am
Location: Lohja
Contact:

Post by KariM »

Micrografxin wanhoilla GrafixSuite 2.0:n ohjelmilla tein LHA-08:nkin kilpailukartat; keräsin ensin karttapaikasta kuvaruutukaappauksella kaiken tarvittavan (mittaviivain mukana) IrfanView:n avulla, sitten tein jonoajossa tiedostot kaksiväriseksi. Editoinnit Picture Publisherillä, sitten Designeriin, jossa asemoin karttapohjat ykköstasolle ja piirsin viivat, vaihtopistepallukat, pohjoissuuntanuolet ja karttatekstit kakkostasolle. Designerissä saa bittikartan mittakaavan skaalattua helposti samoin karttojen värin säätö onnistui vaivatta. Erikoispiirrokset teki Jukka L Ocadilla ja tallensi kaksivärisenä bmp:nä mulle käyttöön sekä 1:5.000 että 1:10.000 mittakaavoissa.

Varmaan helpommallakin pääsee mutta tuo on allekirjoittaneella tottumuksen voima jostain 2000-luvun alusta. Softa on vuosimallia 1997 ja pelasi riittävän hyvin tällä kertaa: XP Pro (SP3) ei kaatanut kertaakaan mitään Designerin ohjelmista (paitsi kun vaihdoin värilaserille tulostuksen jälkeen Adobe Distillerin tulostimeksi...) vaikka vahingossa bittikarttaakin Designerissä tuplaklikkasin.

Joskus on piirretty koko kisa uusiksi kun automaaginen palautus löytää vanhoja välitallennuksia kaatumisen jälkeen. Tosin, tuosta oppineena tallennan joka session jälkeen tiedoston uudella nimellä - nyt a-b-c systeemiä käyttäen; ehkä päivämäärä tiedostonimessä olisi kuitenkin parempi (vvvv-kk-pp).

LHA-08 on mulla neljässä tiedostossa, 4-8 sivua / tiedosto, tällöin tiedostokoko on n. 0,5-2 MB.
Post Reply