Karttapöytä

Kaikki autoihin liittyvä tekniikka ja räpellys.

Moderators: Moderaattori, Moderaattorit

Post Reply
jkotajar
Posts: 54
Joined: Tue Oct 05, 2010 10:18 pm

Karttapöytä

Post by jkotajar »

Kiinnostaisi kuulla karttapöytien tarinaa, jos saisi itsekkin uusia ideoita jatkojalostukseen.


Oma tämänhetkinen karttapöytä, neljän kauden kehitystyön jälkeenkin, on edelleen mallia sattumalta löytynyt melkein sopiva alusta.

Pohjana siis ehkä hieman liian iso valkotaulu. Valkoinen pohja on tullut käännettynä alaspäin häikäisyn vuoksi: https://www.clasohlson.com/fi/Whiteboar ... /p/44-1665
Pehmusteeksi hommasin Torista tempur-tyynyn. Mukava pehmuste, mutta hieman hiostava kesäkuumalla. Tyynyn ja pohjan välistä menee mustekala, jolla saa pidettyä alustan kovemmassa menossa paremmin paikallaan.

Kortiti pidän näillä järjestyksessä: https://www.clasohlson.com/fi/Magneetti ... /p/31-1645
Fiestassa jun oli katto paljaana niin hoksasin että aurinkolipan alla on hyvä pitää tyhjiä kortteja. Corsassa tätä varten on oma metallista, mutta Audilla ajaessa kortit on pöydän yläosassa. Täytetyt menee sitten joko oven metallilistaan tai tripin telineistöön.

Vinkkien perusteella suurennuslasiksi valikoitui tämä: https://www.karkkainen.com/verkkokauppa ... rennuslasi
Tämä on ujutettua taivutettuun suojaputkeen, jotta pysyy asennossaan. Se että onko vielä optimaalisesti kohdassa on vielä kyseenalaista. Pohjaan pulttaamistakin on joutunut pariin otteeseen korjaamaan. Ehdoton etu muihin tutkimiini malleihin on tuo kehyksettömyys.

Valoiksi tuli ensin kokeiltua irtoledejä joiden oli tarkoitus tulla lipan alle. Lippaa ei ole vielä koskaan rakennettu ja suurennuslasin myötä siirryttiin Ikean mallistoon: https://www.ikea.com/fi/fi/p/jansjoe-le ... -70291232/
Usb jatkojohto/katkaisija on mallia Kiinasta tilattu. Toimivamman jakopalikan hommasin sitten Teknikmagasinetilta. Tuo katkaisija on kyllä todella hyvä, saa valot tarvittaessa näppärästi poissa.

Kuva vielä mukaan, mikäli liittäminen onnistuu.
Attachments
IMG-20200822-WA0001.jpg
IMG-20200822-WA0001.jpg (107.03 KiB) Viewed 4244 times
SuMuAS
Posts: 34
Joined: Sat Oct 19, 2019 11:16 am

Re: Karttapöytä

Post by SuMuAS »

Silloin joskus aikoinaan (vuosi oli 2004 tai 2005), kun itse tuli aloitettua lajin parissa, niin tämän tyylisellä tuli aloiteltua: Vanha karttapöytä.

Pöydän edestä löytyy pari metallitappia, joilla tuon sai tukevasti hansikaslokeroon nojailemaan. Pysyi kyydissä sillä viritelmällä ihan ok.

Karttavalojen kehityskaari: Alkujaan lähdettiin liikkeelle muistaakseni yhdellä halogeenivalolla. Jossakin kohtaa tuli toinenkin halogeeni mukaan, mutta se viriteltiin katonrajasta alkuunsa valaisemaan pöytää kohdin. Tämän kokeilun jälkeen siirryttiin siihen, että molemmat halogeenit oli pöydässä kiinni. Sitten mukaan astui toiseksi valaisimeksi ledi ja näin ollen toinen halogeeni korvattiin sillä. Loppujen lopuksi molempina valoina toimi ledivalot.

Pehmusteena on käytetty paksua vaahtomuovi? palaa, jota on sitten veistelty sopivaan muotoon.

Suurennuslasi tuli mukaan extemporee, mutta sitä ei tullut lopulta käytettyä ollenkaan.

Kilpailukorteille alunperin oli vain yksi kiinteä pidike, mutta nyt tässä parin vuoden sisällä määrä on lisääntynyt neljään. Helpottaa kilpailun tiimellyksessä, kun ei tarvitse olla kaiken aikaa vaihtamassa täynnä olevaa kilpailukorttia uuteen. Tyhjien kilpailukorttien säilytystilana oli tuollainen lokero kehiteltynä.

Tripin nollausvipu vasemmalla. Välillä se on ollut ovessa kiinni oikealla puolen ja joskus on tullut kokeiltua jalkanollauspainikettakin, mutta tämän olen todennut itselle parhaiten toimivaksi.

Luntin paikka oikealla alhaalla. Joskus kokeiltu myös, että kuskilla on jalkaan köytetty luntti kiinni, mutta hidasti menoa. Nykyisin ei tule lunttia käytettyä, vaan reittiaseman numero tulee kirjattua suoraan kilpailukorttiin (XX Syys-ST:ssä tosin joutui kilpailun loppupuolella karttaan tekemään lunttimerkintöjä, kun kilpailukorteissa alkoi uhkaavasti loppumaan tyhjät rivit kesken. Sen verran ahneesti oltiin kylttejä maastosta bongailtu).

Tämä vanha pöytä oli käytössä tosiaan jostain 2004/2005 aina 2016-2018 vuosiin asti. Näiden vuosien aikana sitä kehiteltiin pikku hiljaa ja tuossa kuvassa tosiaan on se viimeisin kehitysaste.

---------------------------------------------

Jossakin kohtaa tässä 2018-2019 välillä alettiin sitten kehittelemään kevyempää versiota tuosta pöydästä. Ja tässä seuraavassa kuvassa onkin sitten se viimeisin kehitysversio: 22.9.2020 päivitetty karttapöytä.

Pöytä on lyhyempi kuin edellinen ja näin ollen myös keveämpi. Sinisellä leveällä pikalukollisella kiinnityshihnalla pöydän saa jalkojen alta kiinnitettyä tukevasti kiinni ja se saa tarvittaessa nopeasti myös auki.

Karttavaloina toimii 2 kpl ledivalasinta. Häikäisysuoja viritelty muovista nippusiteellä kiinni toiseen valaisimeen.

Tripin nollaus edelleen vasemmalla ja kilpailukorteille myös se neljä paikkaa. Käyttämättömät kortit on jatkossa samanlaisilla klipsuilla kiinni tuossa taaemmassa pystylevyssä. Täytetyt kilpailukortit menee joko etupenkkien takan olevaan reppuun tai sitten etupenkkien välissä olevaan lokerikkoon.

Lopuksi mukaan on viritelty kaksi tablettia, joista voi kilpailun tiimellyksessä katsoa vaikka piirrettyjä. Virtapiuhat menee usb/tupakansytytys yhdistelmään, joka menee kolmiosaiseen tupakansytytinliittimeen. Tabletit ja kännykät ovat toimittaneet meillä muistaakseni 2017 alkaen alkuun pääasiassa vain kellon virkaa. Välillä ne ovat olleet pultattuina auton kojelaudassa, mutta nyt pikku hiljaa olemme siirtyneet tähän malliin ja viritelmään.
Timo
Posts: 108
Joined: Tue Sep 26, 2006 8:41 am
Location: Espoo

Re: Karttapöytä

Post by Timo »

Mistäköhän tuollaisia varrellisia isoja kehyksettömiä suurennuslaseja olisi saatavilla, kun Kärkkäisellä näkyy olevan loppu?
apsaarinen
Posts: 5
Joined: Wed Aug 11, 2021 9:25 pm

Re: Karttapöytä

Post by apsaarinen »

Onkos tablettiin saatavana jotain valmiita ohjelmia autosuunnistukseen??
jkotajar
Posts: 54
Joined: Tue Oct 05, 2010 10:18 pm

Re: Karttapöytä

Post by jkotajar »

apsaarinen wrote: Sun Jul 31, 2022 8:36 am Onkos tablettiin saatavana jotain valmiita ohjelmia autosuunnistukseen??
Kannattaa kysyä Eerola millaista versiota tästä softasta on nykyisin saatavilla: http://autosuunnistus.net/forum/viewtopic.php?t=1954
Post Reply