Nopeusrajoitus maastossa

Keskustelua, kommentointia ja pohdintaa säännöistä, niiden tulkinnoista ja parannusehdotuksista.

Moderators: Moderaattori, Moderaattorit

Post Reply
Åke
Posts: 496
Joined: Tue Sep 26, 2006 6:54 am
Location: Janakkala

Nopeusrajoitus maastossa

Post by Åke »

Hyvinkään kisan yhteydessä ympäristövirastoon tiukasti yhteyttä pidettäessä, tuli luettua maastoliikennelaki ja maastoliikenneasetuskin hieman tarkemmin:

Maastoliikenneasetus, 14§ Nopeusrajoitus
Moottorikäyttöisen ajoneuvon suurin sallittu nopeus maastossa maa-alueella on 60 km/h. Nopeusrajoitus ei kuitenkaan koske maastoliikennelain 30 §:ssä tarkoitettua kilpailua tai harjoitusta, mikäli asianomainen alue on suljettu muulta liikenteeltä.


Pitääkö tässä alkaa varautua nopeuden valvontaan myös keskellä pusikkoa? Vai pitääkö ruveta noita alueita rajaamaan tarvittaessa?

Edit: Tässähän on vielä sellainenkin tulkinta kysymys, että mikä on maastoa ja mikä on tie? Mikäli tielle ei ole nopeusrajoitusta merkitty on sillä voimassa 80 km/h perusnopeus, paitsi jos ollaan taajamassa niin 50 km/h. Kuinka pieni tie on vielä tie? Entä sorakuopat, se nyt on vissiin sitten maastoa? Paitsi sorakuopan läpi kulkeva tie...

Pää hajoo... ;)
Pepe
Posts: 87
Joined: Thu Dec 13, 2007 10:38 pm

Post by Pepe »

Tiedän että toiset juuri nyt nauttivat kisaamisesta. Tuli sitten mieleen edes tämmönen osallisuminen.

Hyvä että yllä oleva asia tulee esille ja että siitä ollaan tietoisia.

Mielestäni pääasia on, että järjestäjä ei pyydä ajamaan yli kuuttakymppiä, jos vähänkin arvelee että kyseessä on maasto, eikä myöskään pyydä ajamaan yli kahdeksaakymmppiä tiellä, eikä muuallakaan yli sen mitä on liikennemerkein merkitty.

Maastoliikennelaki on ollut voimassa 13 vuotta ja asetus 12 vuotta.
Lajin kannalta voi olla hyväksi jos jatketaan niinkuin tähänkin asti:
Kilpailijat siis itse määrittelevät mikä on maastoa ja mikä on tietä. Ainakin tähän asti ovat onnistuneet ihan hyvin, koska Ei ole tullut esille, että nopeusrajoitusta maastossa olisi rikottu.
Voi hyvinkin olla, että seuraavat 13 vuotta menee... " kun ei nyt tehrä tästä numeroo".
Silti: Järjestäjän on hyvä tietää rajoituksensa ja kilpailijan vastuunsa.

P.S. Yritetään pitää AS yksinkertaisena. Maastossahan laji on kovin moni mutkainen, paitsi takaviistot mutkat, jotka ovat kaikki samoja.
Pepe
Åke
Posts: 496
Joined: Tue Sep 26, 2006 6:54 am
Location: Janakkala

Post by Åke »

Näinhän se käytännössä menee. Kisajärjestäjä asettaa keskinopeuspyynnin, joka on alle sallitun nopeusrajoituksen, ja kilpailijan velvollisuus on noudattaa nopeusrajoituksia. Eihän kilpailun järjestäjä vastaa myöskään siitä, jos kilpailija yleisellä tiellä ajaa ylinopeutta.
Post Reply