Älypuhelinsovellukset

Keskustelua lajin kehittämisestä, harrastajaystävällisyyden ja osanottajamäärän kasvattamisesta

Moderators: Moderaattori, Moderaattorit

Post Reply
Timo
Posts: 108
Joined: Tue Sep 26, 2006 8:41 am
Location: Espoo

Älypuhelinsovellukset

Post by Timo »

Älypuhelimen käytön salliminen avaisi uusia mahdollisuuksia lajille, monia sellaisia joita emme osaa vielä edes kuvitella. Hyvää tässä on ilmaisten tai edullisten sovellusten valtavat mahdollisuudet etenkin aloittelijoiden tueksi. Haittapuolena että puhelin/internetyhteydellä varustettua laitetta voidaan käyttää myös väärin, toki moraaliton kilpailija voi tehdä niin jo nytkin. Millaisia älypuhelinsovelluksia porukalla on olemassa? Löytyykö sovelluskehittäjää joka voisi tehdä esim. compusovelluksen saataville Androidille, Applelle ja Windows-puhelimelle?

Tässä pari tiedossa olevaa/esitettyä ideaa sekä pohdintojani aiheesta:

Compu
Hyvää: etenkin aloittelijat saisivat halvalla ja helpolla compun jopa monipuolisemmilla ominaisuuksilla kuin erilliset laitteet
Huonoa: onko sellaista?

QR-koodit asemilla (puhelimella luetaan QR-koodi RT-asemalla)
Hyvää: helpottaa tuloslaskentaa ja erilaisten analyysien tekoa, voisi houkutella tekniikasta innostuneita harrastajia, karsii ylimääräisten asemien rohmuamista
Huonoa: tekee etenemisestä vähemmän sujuvaa jos jokaisella asemalla pitää pysähtyä kuten leima-asemalla -> soveltunee paremmin valikkotyyppiseen suunnistukseen

Millaisia muita etuja ja haittoja näette näissä mahdollisuuksissa?

Timo Leppäkorpi, AS-lajiryhmä
Timo
Posts: 108
Joined: Tue Sep 26, 2006 8:41 am
Location: Espoo

Re: Älypuhelinsovellukset

Post by Timo »

Lieveilmiönä tähän liittyen mainittiin vanhojen ja menossa olevan kisan karttojen väärinkäyttö sekä se että sähköisten karttojen avulla löydetään helpommin epätarkkuudet kisakartoista, mikä voi aiheuttaa turhaa kitinää ja ratamestareiden turhautumista. Toki kisakarttamateriaalin käyttö sähköisenä voitaisiin kieltää, mutta sitä olisi mahdoton valvoa.

Helposta compusta ja miksei navigaattoristakin olisi etenkin aloittelijoille hyötyä ja yksi vaihtoehto voisi olla laitteiden salliminen aluksi vain alimmissa luokissa (tai helpoimmilla reiteillä jos luokkajaoista luovutaan). Haasteena miten estää laitteiden käytön leviäminen ylimpiin luokkiin / vaikeimmille reiteille ja kynnys siirtyä helpommilta reiteiltä vaikeammille kasvaa.

Timo Leppäkorpi, AS-lajiryhmä
jkotajar
Posts: 51
Joined: Tue Oct 05, 2010 10:18 pm

Re: Älypuhelinsovellukset

Post by jkotajar »

Nyt ollaan lähdössä Joensuuhun testaamaan älypuhelin sovelluksia. Nyt kun käytössä ei ole kisakalusto tulee tämä sääntökokeilu tositarpeeseen.

Puhelimeen asensin ensimmäisenä gps pohjaisen matkamittarin. Tämä ei millään tule Joensuun metsissä lyömään oikeita trippejä, mutta toivottavasti voittanee auton oman tripin käytön. Tosin vielä ei löytynyt sovellusta joka ei pyytäisi varmistelua tripin nollaamisesta, joten kehitys työ on siis kesken.
Toisena asensin sekuntikellosovelluksen. Oma puhelimeni kun ei automaattisesti näytä aikaa sekunnin tarkkuudella eikä opiskelijakämpästä löytynyt perinteistäkään sekuntikelloa niin tämä on helpoin ja ilmainen ratkaisu sopivaksi kelloksi.

Compun rakentaminen lienee osaavalle mahdollista. Tosin gps lienee suomessa vielä sen verran epätarkka että aivan perinteisten versioiden tarkkuuteen älypuhelinsovelluksella ei hetkeen päästä. Itse näenkin tämän ennemmin aloituskynnyksen alentamisena kuin uhkana. Helpottaa kummasti kun voi lähteä harkkariin tai kisaankin ilman että heti tarvii kulkea kaupan kautta, kun kaiken tarvittavan saisi nykypäivänä kuitenkin puhelimeen, joita suurella todennäköisyydellä on autossa kuitenkin mukana kaksin kappalein.

Puhelimessani on toki maastokarttasovellus jota olen testaillut viime syksynä harkkarin reitityksessä. Tälle en kuitenkaan näe kauheasti tarvetta tulevassa harkkarissa. Tästä saisi toki esiin ratamestarin kartasta pyyhkimät kohteet, mutta uskon että kartan tulkinnassa on itselle jo riittävästi työtä. Tuskin väliin ehtisi kuitenkaan karttaa puhelimesta näkyvään verrata, tai ainakaan niin että pysyisi edelleen aikataulussa. Toki tämän sovelluksen voi kaivaa esille jos ollaan ihan hukassa ja on tarve päästä takaisin reitin jatko-osalle. Toisekseen omat laitteetkin alkaa loppua kesken, mutta eihän se ole sanottu ettei tulevaisuudessa AS-autoja komista tablettien telineet nykyisten compujen sijaan.

Kertoillaanpa sitten lauantain jälkeen miltä tuntui ja oliko sovelluksista enemmän haittaa vai hyötyä. Ainakin ennakkoasenne kartturilla on sellainen, ettei nämä tule jalkanollauksella varustettua compua päihittämään, mutta toivottavasti tuovan pienen lisän verrattuna ilman mitään mittareita ajamiseen.
martinm
Posts: 15
Joined: Tue Nov 17, 2009 8:33 pm
Location: Pedersöre

Re: Älypuhelinsovellukset

Post by martinm »

En ole sovelluskehittäjä mutta olen jo vähän aikaa yrittänyt saada aikaan jotain web-sovelluksia Ipadiin ja älypuhelimeen. Tämän keskusteluketjun perusteella katsoin että olisi nyt sopiva hetki esittää jotain tuloksia. Eli tässä vaiheessa on kysymys AS-Kellosta http://www.multi.fi/melin/AS_appit/Info/kello.html, missä on perustoiminnallisuutta. Tämä sovellus on minusta käyttökelpoinen. Pyörii hyvin ainakin minun Androidpuhelimen Chrome-selaimessa. Saa vapaasti ottaa käyttöön. Lataussivulla on linkki lisäinfoon. Infosivun lopussa on keskustelualue johon voi kirjottaa kommenttejä yms.

Lisäys 25.1.2016 Sivusto korjattu siten että toimii kunnolla myös IE:ssä ja sähköpostisoite korjattu :oops: . Kellosovelluksen numeronäyttö käyttää sellaista CSS-määrittely kuin "vmax", jota IE ei tunne :x . Pitää etsiä joku fixi siihen. Sivuston etusivulla korvasin määrittelyn "%-määrittelyllä" kuvakkeiden osalta. Sovelluksen pyhkäisytoiminnot pitää toki testata mobiililaitteessa.

Lisäys 26.1.2016 Kello-sovellus päivitetty siten että pitäisi toimia myös Windows Phonessa 8.1 ja uudempi.
Last edited by martinm on Tue Jan 26, 2016 10:30 pm, edited 3 times in total.
jkotajar
Posts: 51
Joined: Tue Oct 05, 2010 10:18 pm

Re: Älypuhelinsovellukset

Post by jkotajar »

Tein satsauksen testimielessä ja laitoin muutaman dollarin likoon.
Lauantaisessa harkkarissa olikin mukana TomTrip sovellus: https://www.microsoft.com/en-us/store/a ... blggh0mncn

Oma arvioni tästä sovelluksesta:
Todella hyvä pohja ja vähän malliakin AS mittarille.
Hintava, mutta ilmaisista en löytänyt yhtään versiota joka yhdellä kosketuksella olisi tripin nollannut.
Sekunttikellon käynnistys ja maalintuloaika tuli näppärästi ja niiden pohjalle mittari olikin rakennettu.
Keskinopeuden laskee koko sekunttikellon käyntiajalle, joten siltä osin vaadittaisiin parannusta autosuunnistukseen tulevilta mittareilta.
Automaattisesti avasi näyttöön dikitaalisen kompassin, jonka tarkkuutta en lähtenyt arvioimaan. Ainoastaan kompassin piilottamalla onnistui saada trippimittarien nollaukset käyttöön.
Tripeistä (2kpl) vielä sen verran että tarkkuus oli 10m ja käytössä oli sekä "pause"näppäin että peruutusnäppäin. Yhdellä kosketuksella sai siis matkan laskennan katkeamaan tai peruuttamaan.
Käytännössä tällä matkan mittaus jäi tällä kertaa kartturin omaksi iloksi ja kuskin muistuttelemiseksi. Sekkarin olisi voinut korvata jollain toisellakin, mutta tässä nämä meni samassa paketissa ja yhdessä näytössä.

Loppupeleissä käyttökelpoinen harkkareihin silloin kun autosta puuttuu compu ja mennään uudemmalla 100m tarkkuutta antavalla digitaalimittaristolla.


Martin koodaamasta kellosta tähän samaan pari sanasta.
Asensin sen juuri windows phonelle ja siinä samassa huomasin tämmöistä:
Kellon numerot eivät isone, ovat siis saman kokoiset kun alalaidassa olevan laitteen omaa aikaa näyttävän kellon
Pitää ottaa käyttöön ensisijaisesti mobiilisivut, jotta saa toisen näytön tuotua esille.
Vaatii kertalleen näkymän "näpäyttämistä" jotta saa nollaukset toimimaan sivun vaihdon jälkeen.
Tosi huippu toiminto oli nollauksen aikana kuuluva äänimerkki, jolloin tietää että toiminto todella toteutettiin.

Tämä pitää ottaa testiin seuraavassa harkkarissa.
Laitellaan sitten kommetteja sivullekkin kun on oikeasti kokeiltu eikä vain työpöydällä käpistelty.

--
Jarno
Timo
Posts: 108
Joined: Tue Sep 26, 2006 8:41 am
Location: Espoo

Re: Älypuhelinsovellukset

Post by Timo »

Onko näistä compusovelluksista saatu kevään aikana lisää kokemuksia? Tuossa yllä tulikin esille pari kehityskohdetta sitten jos älylaitteita aletaan ottamaan laajamittaisemmin käyttöön, eli tripin nollausta varten pitäisi kehitellä esim. Bluetoothilla tai USB:llä laitteesen yhdistettävä jalkanappi (kartturilla on käsille ihan riittävästi käyttöä muutenkin) ja peruuttaminen olisi hyvä saada huomioitua jotenkin automaattisesti.

Timo Leppäkorpi, AS-lajiryhmä
martinm
Posts: 15
Joined: Tue Nov 17, 2009 8:33 pm
Location: Pedersöre

Re: Älypuhelinsovellukset

Post by martinm »

Mikäli compusovellus pyörii websovelluksena niin bluetooth-yhteydet lienevät aika kaukana tulevaisuudessa vielä eli kehityksen alkuvaiheessa. Bluetoothin kanssa on myös ongelmana että vain yksi laite kerralla voi olla kytketty. Älylaitteet käyttävät kai usbliitintä vain talletukseen ja lataukseen.

Itse ainon kokeilla Raspberry Pi-luottokorttitietokonetta keskuskoneena. Tämä laite voi rekisteröidä eri kytkimissä (mittausanturi, nollauspainike, peruutusvaihden kytkin) tapahtuvia muutoksia ja välittää näitä tapahtumamina compusovellukselle wifin ja websockien kautta. Jos tämä toimii niin compusovellukselle saadaan sama toiminnallisuus kuin ST-piloteissa ym mutta ehkä helpomalla käyttöliittymällä. Tässä järjestelmässä voitaisiin myös käyttä useita älylaitteita samankaisesti eli pieni tabletti laskemina ja puhelin erillisenä trippinä.

Valitettavasti en ole saanut omaa projektia eteenpäin tämän kevään aikana muiden projektien ja työkiireiden takia. Katsotaan jos saaisin siivottu lähdekoodi jaettavaksi ...
Tikkaoja
Posts: 19
Joined: Thu Oct 20, 2011 5:46 pm
Location: Rajamäki

Re: Älypuhelinsovellukset

Post by Tikkaoja »

Nythän täälläkin joku mainitsi tuon Raspery PIn compun yhteydessä. Siinäpä voisi olla ainakin tällaisen koodaamista osaamattoman henkilön mielestä oiva alusta compun rakentamiseksi. Nykyään tuohon saa suoraan oman 7" kosketusnäytönkin. Uskoisin, että osaavissa koodarin sormissa tuollaselle alustalle syntyisi monipuolinen laite. Tuonnehan käsittääkseni saisi syötettyä pulssidataa ja I/O tuloja kytkimille ja antureille. Tietojen syöttö onnistuisi koeketusnäytöllä naputtelemalla.

Osaavammat jatkakoot tästä. Kuten totesin, koodaamisesta en ymmärrä mitään, mutta tuossahan voisi olla vaikka sopiva lopputyön aihe jollekin opiskelijalle? Varmaan tuollaisesta softasta voisi harrastajat jotain maksaakin, raudan pystyy hankkimaan suoraan kaupasta.

-petteri
martinm
Posts: 15
Joined: Tue Nov 17, 2009 8:33 pm
Location: Pedersöre

Re: Älypuhelinsovellukset

Post by martinm »

Tavallinen SD-kortti toimii Raspin kovalevynä joten olisi helppo jakaa ja asentaa compusofta levykuvana. Eli koodari luo käyttiksen ja compusoftan valmiina siirrettäväksi SD-kortille esim. Win32 Disk Imager:lla.

Vastaavasti "kolvaaja" voisi rakentaa "adaptereita" jotka kytketään Raspin GPIO-pinneihin ja toiseen päähän antureista ja kytkimistä tulevat johdot selkeiden ohjeiden mukaan.
eero
Posts: 391
Joined: Mon Sep 25, 2006 9:18 pm
Location: Vaskio
Contact:

Re: Älypuhelinsovellukset

Post by eero »

Ja semmosta että kannoin nyt omankin korteni tähän kekoon ja värkkäsin kanssa kellosovelluksen.

Linkki löytyy tuolta pääsivuita.

-e-
Last edited by eero on Thu Dec 22, 2016 5:55 pm, edited 1 time in total.
eero
Posts: 391
Joined: Mon Sep 25, 2006 9:18 pm
Location: Vaskio
Contact:

Re: Älypuhelinsovellukset

Post by eero »

Ruokahalu kasvaa syödessä, muutama rohkea on jo kötöstystä kokeillut ja tiedustelisnkin toisiko lisäarvoa jollekin jos sovellus lähettäisi kilpailijoiden paikkakoordinaatit esim 10 minuutin välein jonnekin ja kisajärjestäjät voisivat kyseistä dataa hyödyntää?
pekka
Posts: 8
Joined: Tue Sep 26, 2006 4:58 am

Re: Älypuhelinsovellukset

Post by pekka »

Eikö tästä päästä eroon typeristä kiellot sääntöihin ei mitään uuttapilot jacomput saa riittää insinöörit leikii taas kun niillä ei ole muita lahjoja
eero
Posts: 391
Joined: Mon Sep 25, 2006 9:18 pm
Location: Vaskio
Contact:

Re: Älypuhelinsovellukset

Post by eero »

pekka wrote:Eikö tästä päästä eroon typeristä kiellot sääntöihin ei mitään uuttapilot jacomput saa riittää insinöörit leikii taas kun niillä ei ole muita lahjoja
Se on Pekka makuasia sanoi Musti kun muniaan nuoli :) ja tiedätkö miksi Musti voi noin sanoa? No koska Musti vaan voi.


Tässä nyt on sitten värkkäilty nopeus/trippi/keskituntinopeus sovelluskin, normigps mittaria dekadia tarkemmaksi saatu ja testaajia nyt kaipaisin, laittakaapas postia niin viritellään systeemi pystyyn.
eero
Posts: 391
Joined: Mon Sep 25, 2006 9:18 pm
Location: Vaskio
Contact:

Re: Älypuhelinsovellukset

Post by eero »

jaahasjaahas

Eka uskalikko nyt sitten jo ilmoittautui testaajaksi joten jonkinasteista palautettakin sitten alkaa tulla, näin kun vaan yksin juttelee niin vastaukset ovat useimmiten omastamielestä niin hyviä ja oikeita :)
martinm
Posts: 15
Joined: Tue Nov 17, 2009 8:33 pm
Location: Pedersöre

Re: Älypuhelinsovellukset

Post by martinm »

Uusi yritys!

Julkaisin tässä ketjussa lähes 3 vuotta sitten AS-kellon. Websovellustekniikka on kehittynyt näinä vuosina ja kirjasto on vaihtunut (onsen.io) niin julkaisen nyt täysin uuden version kellosta. Olen keskittynyt Android laitteisiin ja siinä Chrome-selaimeen. Minulla tämä toimii myös 5 vuotta vanhassa LG:ssä missä Chromen versio on >68. Voi olla että toimi iPhonessakin.

Kun käy sovelluksen www-sivulla puhelimella sovellus ehdottaa lisäämistä aloitusnäytölle. Lisäyksen jälkeen sovellus käynnistetään aloitusnäytön kuvakkeelta. Sovellus voidaan poistaa laitteen asetusten kautta - appiluettelosta. Varsinaiset käyttöohjeet löytyvät sovelluksen valikosta.

Sovelluksen osoite on https://melin.fin-tech.com/as/kello. Löytyy myös ruotsiksi https://melin.fin-tech.com/as/klocka.

Mahdollisia kommentteja saa lähettää osoitteeseen mmelin64(at)gmail.com.

Seuraavasti teen ehkä version missä voidaan tallentaa jaksojen ihanneajat. Sopisi hyvin E- ja C-luokissa.
Post Reply