Valikko Sulje

Talvieksytys SM/Cup ratamestarin ja tuloslaskijan silmin

Ajatus talvikilpailusta lähti vuosi sitten kun tuli hyvin lunta ja teki mieli tehdä karttoja peltoaurauksille Garmin GLO 2:sta hyödyntäen. Kysyin meidän Eemiltä, että kiinnostaisiko tehdä kilpailua ja kun kiinnosti niin seuraavaksi vanhaan tapaan Bitterin Rikun ja Salosen Hannelen pakeille, että löytyisikö apuja kisantekoon ja lupasivat auttaa, joten pidettiin ensimmäinen kokous, jossa haalittiin tarvittavat toimihenkilöt ja tehtiin alustavia suunnitelmia.

Syystalvesta tuli Rikun kanssa kyseltyä lupia vanhoihin tuttuihin paikkoihin ja jotain uuttakin kuten iso Laakkosen pelto Kormun ja Launosten välillä. Seuraavaksi lähinnä odoteltiin, että tulisipa lunta, mutta aina kun sitä tuli niin se suli seuraavalla viikolla lähes kokonaan pois. Onneksi sentään hyvä routa tuli pelloille ennen lumia, joten kilpailun onnistumisen edellytykset olivat hyvät, mikäli vain lunta tulee aurauksiin tarvittava määrä. Aloin jo hahmotella reittiä ja tekemään siirtymäkarttoja ja välissä tein vielä Autosorsa ralliin huoltoaluekartan pohjan. Lopulta lunta tulikin ja päästiin loppiaisen aikoihin auraamaan ensimmäiset auraukset, mutta lunta tuli taas lisää ja auraukset peittyivät täysin. 

Loppiaisen jälkeen pidettiin arvokilpailujärjestäjien kokous etänä. Tammikuun lopulla pidimme taas Hannelen ja Rikun kanssa kokouksen kilpailunjohtajan osallistuessa puhelimitse. Pari viikkoa ennen kilpailua meillä ei ollut käytännössä yhtään valmista peltokarttaa, mutta tammikuun viimeisenä päivänä alkoi täysi tohina kun Eemin kanssa lähdettiin kartoittamaan peltoja ja piirtämään karttapohjia. Riku auttoi vahvasti reittisuunnittelussa ja kartat sekä reitti valmistuivat työpäivien jälkeen reilu viikko ennen kilpailua perjantaina. 

Lauantaina lähdimme maastovalvojamme Erkki Laakson kanssa puskemaan kunnon lumituiskussa reittiä läpi, mutta kolmannen kiinni jäämisen jälkeen päätimme luovuttaa. Osalla pelloista oli uriin tuiskuttanut yön ja aamun aikana 30cm lunta, joten sovimme, että jatketaan torstaina kun reitti on aurattu kilpailukuntoon. Onneksi pääsimme hyvin pienillä muutoksilla valvonnasta, joten saimme kilpailukartat tulostettua ja niputettua vielä torstain puolella. 

Kisan mittauksia tehtiin joka välissä kun vain oli mahdollista ja ajomääräyksetkin oli perjantaina valmiina. Laadin lähtöluettelon ja arvoimme kilpailunjohtajan kanssa kaikki arvottavat parit sunnuntaina kun ei maastoonkaan päässyt.

Jossain välissä kyselin osallistujien maksujen perään kun meille oli annettu hieman vajavaiset maksulistat sekä tiedustelin puuttuvien lisenssien osalta, että onko aikomus hankkia vuosilisenssiä. Riku auttoi kilpikarttoissa, joilla päästiin kilvittämään. Perjantaina kilvitin koko vapaapäiväni ja kaikki kolme poikaani sekä Eemin tyttöystävä Sini olivat kilvittämässä iltapäivästä iltaan. Rikukin ehti perjantai-illasta tehokkaasti auttamaan. Lauantaina vielä viimeiset kilvet paikoilleen ja Riku vei kaikki EMIT-leimasimet ja niiden kilvet. Itsellä riitti vielä paperitöitä ja tuloslaskennan valmistelua.

Kilpailupäivänä oli osaltani seesteinen hetki ennen tuomariston kokousta ja sen jälkeen lähdimme Ekin kanssa ajamaan SM:n 0-autoa. Eemi oli lähtenyt jo aiemmin C-luokan 0-autoa kartturoimaan.

Kilpailukeskukeen saavuttuamma Eemi oli ehtinyt laskea jo C-luokan tulokset lähes valmiiksi. Tuloslaskennassa kohtasimmekin haasteita kun yhdestä EMIT-kortista emme saaneet mitään ulos ja yksi oli aloittanut laskennan vasta ensimmäiseltä AT:lta, mutta nämäkin saimme korjattua reilun puolen tunnin ylimääräisellä puuhastelulla. Riku haki tässä välissä EMIT-leimasimet maastosta, joten itse pääsin kotiin ennen yhtä yöllä. Sunnuntaiaamuna lähdin purkamaan reittiä seitsemän jälkeen Rikun ja Immosen Matiaksen jatkettua siitä mihin olin kolmessa tunnissa päässyt.

Vielä viimeisiä kilpailuun liittyviä viestittelyjä tässä sunnuntain aikana olen hoidellut, mutta nyt alkaa tuntua, että tämä kisa on vähitellen paketissa ja seuraavaksi harkkaria suunnittelemaan.

Iso kiitos kaikesta avusta Rikulle ja suuresta venymisestä aikataulujen kanssa Ekille. Kiitos ratamestari- ja tuloslaskentahommista sekä toimitsijoiden värväämisestä Eemille, sihteerin ja yleisjärjestelijän töistä Hannelelle ja kilpailukeskuksen ahkeralle yleisapulaiselle Sinille. Suuret kiitokset myös auraukset hyvin hoitaneille Paavo Leppäselle ja Jori Laakkoselle. Kiitos myös Evelle kilpailukeskuksen ja JAT-aseman toiminnasta sekä kaikille muille asemahenkilöille ja muille toimihenkilöille tuomaristo mukaan lukien.

Mika Salo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *