Valikko Sulje

SM-mitalistit ratkotaan Laihialla

Kotimainen AS-kausi ei voisi päättyä makeammin kuin syyspimeässä Laihian tunnetusti vaativissa maastoissa kokeneiden ratamestareiden juonimalla reitillä. Ja kuin kirsikkana kakun päällä, SM-kulta ja muutkin mitalisijat ratkeavat vasta täällä. Luvassa on varmasti SM-kisan arvoinen reitti, löytyyhän ratamestaripuolelta nimet Laakso ja Similä. Ennakkotiedot kisasta ovat olleet lajin hengen mukaisesti niukat, mutta jotain voi toki arvailla, kun kisakuntina ovat Laihia ja Kurikka. Pusikkoiset montut tiheine urastoineen haastanevat kartturit ja ”tuoreessa” muistissa ovat muutaman vuoden takaisen Pitkämön pyöritys SM:n Murhaasto ja Puustellinkangas. Raivausta on kuulemma tehty niin koneella kuin käsinkin, joten vesi kielellä odotellaan. Kenties kesän Pohjanmaan kierroksella vierailleet pääsivät maistamaan jotain, mutta silloin paistoi aurinko ja oltiin päivänvalossa, huomenna ei.
 
Tässä pieni ennakkospekulaatio lähtölistan kymppikärjestä käännetyssä järjestyksessä:
 
Yliniemi-Åstrand: Alkukesällä Golf sanoi sopimuksensa irti ja tuloksena oli keskeytys. Sen jälkeen tahti on ollut kovaa ja jos kaikki Golfia myöten osuu kohdilleen, on tämä pari vaikea voitettavaksi. Liian kova vauhti ja Golf ovat ainoa kompastuskivi.
 
Lundahl-Bitter: Toinen mestarisuosikki, joilla kokemus ja tarkkuus ovat kovaa luokkaa. Huolimattomuusvirheisiin ei ole varaa, mutta jo plakkarissa oleva nelossija antaa pienen turvan muihin verrattaessa. Mutta kun mestaruudesta ajetaan, ei varmisteluun ole varaa. Toivottavasti Audin lastentaudit on jo sairastettu eikä tekniikka ratkaise taistoa.
 
Lahtinen-Lahtinen: Rapakelin voitto nosti mitalimahdollisuudet korkealle, mutta muut sijoitukset eivät varsinaisesti paranna mahdollisuuksia. Pari viikkoa sitten pari teki tarkkaa työtä Aprilli-ST:ssä ja löi lähes kaikki M-luokkalaiset. Riittääkö tarkkuus Laihialla pienen paineen alla?
 
Viitala-Heikkilä: Arvokisoihin keskittynyt pari on tehnyt tasaista ja tarkkaa työtä. Kaksi sijoitusta kärkipäähän antaa kenties parhaat lähdöt pronssitaistoon, mutta toisaalta epäonnistumiseen ei ole varaa. Tarkkuutta riittää varmasti, mutta vauhtiakin täytyisi löytää, paitsi jos kisa on todella vaikea.
 
Koivisto-Koivisto: Vaisun alkukauden jälkeen Kuusankosken kakkossija avasi vielä mitalimahdollisuudet. Tarkka reitti hyvillä kartoilla sopii tälle parille ja hyvissä oloissa Starlet on elementissään ahtailla urilla. Edellisen Kurikan SM:n voittaja ei myy nahkaansa helpolla ja sotkisi hyvällä vedolla sopivasti mitalisoppaa.
 
Viljanen-Viljanen: Pari ajaa kotikentällään, mutta vauhdin ja suunnistuksen yhdistäminen on joissakin vaikeissa kisoissa epäonnistunut. Pohjalla kuitenkin kohtuulliset sijoitukset pronssitaistoa ajatellen, joten mahdollisuuksia on.
 
Vennola-Kulmala: Mitalisaumat ovat langanohuet ja vaatii jo muiden epäonnea sekä ristiinajoja, vaikka hyvä sija pudottaakin kokonaistilanteessa yhden huonot pisteet pois eli parantamisen varaa on. Kartturi on tunnetusti tarkka ja tarvittaessa kyltit kaivetaan ajan kanssa. Tämä voi olla myös uhka palkintosijaa ajatellen.
 
Jalonen-Rousku: Tasaiset sijat pitkin kautta antaa myös mitalimahdollisuudet, mutta vaatii kovan onnistumisen. Jos viiva istuu kartturin tyyliin, voi tulos olla kova. Taustalla hyvä onnistuminen Härkätien lenkin NEZ-luokassa.
 
Karppinen-Saarinen: Viime kauden yllätysmestareille kulunut SM-kausi on ollut pettymys ja mestaruuskrapulan selättäminen jäi viimeiseen kisaan. Nälkää löytyy varmasti ja parin vuoden takaisen Kurikan SM:n läksyt on luettu sekä Pohjanmaan kierroksen voitto taskussa maastot pitäisi olla paremmin hallussa. Roolina on lähinnä mitalitaistelun sekoittaminen paineettomalla vedolla.
 
Soukka-Mamia: Avauksen kakkossijan jälkeen meno on ollut ailahtelevaista ja Kuusankoskella tullut keskeytys romutti haaveet kirkkaimmista mitaleista. Jos nuotti osuu, on Daihatsun kyyti varmasti riittävän kovaa jopa kärkikolmikkoon.
 
Lopuksi valistumaton veikkaus SM-tuloksista kauden 2014 osalta:
1. Yliniemi-Åstrand
2. Lundahl-Bitter
3. Viitala-Heikkilä
4. Koivisto-Koivisto
5. Lahtinen-Lahtinen
6. Jalonen-Rousku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *