Valikko Sulje

Autosuunnistuksen NEZ-mestaruus voi mennä jakoon

ViitalaHeikkila

Ludvikan moottorikerhon Björn Henriksson – Ulf Andersson ja veljekset Jonas ja Per Hellander ajoivat kaksoisvoittoon autosuunnistuksen Hämeenlinnan NEZ-viikonlopun molemmissa kilpailuissa. Tuplavoittaja on vahvasti kiinni NEZ-mestaruudessa, mutta myös Tomi Viitala ja Juha Heikkilä omaavat mahdollisuudet ykkössijaan.

Hämeenlinnalaisseurat Lammin Urheiluautoilijat ja Ahveniston Autourheilijat isännöivät yhteistyössä AS:n Pohjois-Euroopan NEZ-mestaruussarjan Suomen osakilpailuviikonloppua. LamUA:n Marko Lassilan ja Pekka Virtasen rakentamat TeijoTalot-AS:n suunnistuskuviot kuljettivat kilpailijat Lammilta Hämeenlinnaan.

Perjantaina pimeys ja sade vaikeuttivat kilpailua, mutta lauantainen Härkätien Lenkki ajettiin pääosin valoisassa. Rengosta alkanut Juha Aallon ja Miikka Mäenpään ratamestaroima AAU:n kisa päättyi samaan paikkaan kuin perjantain koitos.

Molemmissa kisoissa oli suunnistusvaikeutta sopivasti – tai vieraille ehkä paikoitellen liikaa, sillä yksi Ruotsin pari kulutti TeijoTalot-AS:n reitillä kolmen tunnin ihanneajan sijasta tuplasti tunteja.

Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa ajetaan NEZ-pisteistä kunkin maan säännöillä, joten vierailevat parit ajavat omassa luokassaan. Ulkomaalaisten NEZ-luokassa kilpaili 12 paria Ruotsista ja 11 Tanskasta. Kotimaisessa NEZ-luokassa oli perjantaina kymmenen ja lauantaina 11 lähtijää. Paras vierailija olisi ollut molemmissa kisoissa suomalaisten luokassa puolivälin paikkeilla.

Viime- ja toissavuonna NEZ-hopeaa voittanut KiikoisAS/VaToSUA-pari Tomi Viitala – Juha Heikkilä otti perjantaina täydet pisteet. Puolta pienemmillä aikapisteillä sisätiloissa olleeseen maaliin ajanut Anssi Karppinen – Timo Saarinen hukkasi kolme reittiä voittajan yhtä vastaan ja hävisi voittajalle 120 pistettä.

Tulos oli Suomen tulevaa NEZ-mitalia ajatellen hyvä, sillä Suomen paras – ja käytännössä ainoa – mitalitoivo koki Härkätien Lenkillä teknisen keskeytyksen. TeijoTalot-AS:sta selvästi pienemmillä pisteillä ratkaistun Härkätien Lenkin voitti NaSU:n Rauli Jalonen – Iiro Rousku.

NEZ-sarja alkoi huhtikuussa Tanskan kisoilla, joissa Henriksson – Andersson ja Viitala – Heikkilä ajoivat vieraiden luokassa vuorotellen sijat 1 ja 2. Ruotsalaiset voivat kasvattaa pistemääränsä maksimiin (4 x 60) voittamalla marraskuussa kotimaassaan. Loppupisteisiin lasketaan kunkin kilpailijan neljä parasta suoritusta, mutta vain parempi kotikisoista huomioidaan.

Vuonna 2011 mestariksi suunnistanut Andersson ei pärjännyt viime vuonna Ruotsissa, mutta Viitala – Heikkilä voitti silloin molemmissa kisoissa vierasluokan. Jos suomalaispari yltää Hallstavikissa samaan ja Henriksson – Andersson kasvattaa pistemääränsä maksimiin, kärkipareille ei saada NEZ-sääntöjen mukaan eroa ja mestaruus menee jakoon.

Muilla suomalaisilla on lähinnä teoreettiset mahdollisuudet mitaleille. Hallitsevat mestarit, urallaan jo 15 Pohjolan mestaruutta voittaneet Tanskan Harald ja Jan Söndergaard eivät onnistuneet Hämeenlinnassa nappiin (7. ja 3.), mutta veljespari voi vielä nousta mitaleille.

NEZ-sarjan vasta-alkajien Beginner’s Cupissa ykköspaikalla on Anssi Karppinen – Timo Saarinen, joka voitti Härkätien Lenkin yhteydessä laskennallisesti käydyn Suomen osakilpailun odotetun ylivoimaisesti.

 

 ViitalaHeikkila

Tomi Viitala ja Juha Heikkilä säilyttivät Härkätien Lenkin keskeytyksestä huolimatta otteen AS:n NEZ-mestaruudesta.

 

JalonenRouskuHarkatienLenkki

Rauli Jalosen ja Iiro Rouskun NEZ-viikonlopun saldo oli viides sija ja voitto.

 

HellanderitTeijoTalotAS

Hämeenlinnan NEZ-viikonlopun kisat päättyivät Auto-Ilveksen halliin. Katettu maalipaikka tarjosi kanssakilpailijoille mahdollisuuden seurata maaliintuloa, eikä perjantai-illan sade ja tuulikaan haitannut ”maaliintuloseremonioita”. Härkätien Lenkin ratamestari Miikka Mäenpää tarkisti, että Ruotsin Jonas ja Per Hellander luovuttivat TeijoTalot-AS:n maalissa riittävän määrän kilpailukortteja. Hellanderit sijoittuivat molemmissa kisoissa toiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *