Valikko Sulje

Kun bensan hinta kohoaa pilviin ja kisat pitää lopettaa

Kun bensan hinta kiipeää pilviin ja kisat pitää lopettaa

Nyt Lavikainen on huolissaan. Nyt Lavikainen on ihan todella huolissaan. Nimittäin kun isot pojat tyhjentää ammusvarastojaan, niin on suuri vaara, että öljyn hinta ja sen myötä, bensiinin hinta lähtee kipuamaan pilviin. Ihan siis kuulkaa todella, täällä pitkien etäisyyksien maassa, onko kellään enää kohta lähitulevaisuudessa varaa harrastaa ah-niin jaloa ja rakasta autosuunnistusta. Lavikainen ajattelikin haastaa Teidät arvon kuomat miettimään vaihtoehtoisia suunnistuskeinoja – kuitenkin niin, että laji olisi selvästi tunnistettavissa autosuunnistukseksi.

Pitkään Lavikainen on tätäkin juttua pyöritellyt mielessään (vaikkei niinkään mielissään), sillä jotain pitää tehdä, ettei jalo laji katoa tyystin mustan kullan hinnannousun myötä. Jo kertomuksen tässä vaiheessa pyydän kaikkia lukijoita suhtautumaan asiaan erittäin avoimesti ja syvällä myötätunnolla. Lavikainen haluaa olla meidän kaikkien yhteisellä asialla – hitto, tarkoittaako tuo, että pitäisi ollakin eduskunnassa?

Siis kuulkaa ihan pahaa tekee, kun mietin, miten rohkenisin tämän nyt kirjoittaa. Että voitaisiinko joskus järjestää autosuunnistuskilpailu, jossa kilpailijat eivät lainkaan istuisi autossa polttamassa taivaan tuuliin kallista menovettä. Ja kun vielä homma toimisi niin, että kilpailusuoritus muodostuisi erikseen kuljettajan suorituksesta ja kartturin suorituksesta. Tiedän, että tämä kuulostaa aivan tautiselta ja monella jo tässä vaiheessa rinnasta ottaa ja hikoiluttaa ja joko joku heitti koko PC:n ikkunasta ulos. Mutta ajatelkaa, jos vaihtoehtona on, että laji kuolee tyystin, …

Luokkia tässä tulevaisuuden mallissa olisi ihan samat mitä nytkin. Karttureiden homma etenisi niin, että kaikki samaan luokkaan ilmoittautuneiden parien kartturit istutetaan samaan luokkahuoneen muotoiseen tilaan. Ja ajatellaan nyt ensin vaikka C-luokan karttureita. Heille lykätään eteen täydelliset karttapohjat kilpailun alueesta, mutta kartoissa ei ole piirrettynä reittiviivaa, lähtöpiste ja -suunta on kuvattu. Sitten pannaan video pyörimään, joka näyttää suurelle valkokankaalle inside-kameran kuvaa. Filmille on tallennettu ratamestariparin eteneminen maastossa reittiä pitkin. Pari käyttäytyy autossa aivan kuin kilpailutilanteessa. Kun on kyseessä C-luokan kartturit, niin on olennaista, että autossa etenevä on vähintään M-luokan tasoa eli ajavat tasan tarkkaan tarkoitettua reittiä pitkin. Autossa oleva kartturi siis lukee karttaa aivan kuin aidossa kilpailussa, reittimerkintöjä otetaan ylös jne. Kilpailuun osallistuvien karttureiden tulee samaa tahtia piirtää karttaan reittiviiva, merkittävä vaihtopisteet ja myös RT-merkinnät karttaan. Ts. karttureiden suoritettua osuutensa heillä on ihan ihkaomat mallikartat, jossa on reittiviiva, vaihtopisteet ja reittimerkinnät oikeilla paikoillaan. Virhepisteitä tulee siitä, jos RT:t on merkitty vääriin paikkoihin tai niitä puuttuu, vaihtopisteitä on merkitty vääriin paikkoihin tai niitä puuttuu sekä tietysti siitä, jos reittiviiva on poskellaan. Ja karttureiden tulee selvitä hommastaan samassa tahdissa, millä filmi etenee. Miten tämä osuus sitten muuttuu, kun siirrytään luokissa ylemmäs. No, vaikeutuu tietysti. M-luokassa karttapohjat ovat vaillinaisia ja karttureiden tulee pystyä piirtämään viivaa myös tyhjän päälle. Samoin filmillä esiintyvän parin ei sovi olla M-luokan tasoa vaan pikemminkin lajista jotain ymmärtävä, mutta kaikessa sähläävä B-luokan pari. Tämä tarkoittaa silloin mm. sitä, että huteja tulee, kartturi on välillä aivan hukassa. Samoin on on mahdollista, että avulias kuski toteaa keskellä hirvittävän suurta soramonttualuetta pimeässä kartturin vähän epäröidessä, että ”mää kuule luulen, että sää tarkotat sitä sorakasaa, joka ohitettiin hetki sitten.” Sitten hän ympäripyöreällä muodolla (pimeässä siis) kääntää kartturin mussutuksista huolimatta Subarunsa takavasempaan, survaisee kaasun pohjaan ja etenee mielestään oikeaan kohtaan maastossa – ja vie samalla kartturia entistä enemmän metsään. M-luokan karttureiden tulee siis kyetä myös piirtämään oikea viiva. Kun äskeisellä tavalla karttaan tulee tietysti mukaan väärää viivaa, niin karttureille tulee antaa lopuksi 5 minuuttia aikaa piirtää varsinainen viiva. Olennaista on huomata, että tässä osuudessa ei tule aikapinnoja ollenkaan. Mutta uusia ratamestarin alkuja tulisi kasvatettua ihan puolivarkain tällä menettelyllä. Ja näitäkin tarvitaan, sillä jossain vaiheessa se bensan hinta lähtee taas alaspäin ja päästään ajamaan niitä perinteisiä kilpailuja.

Entäs mitä sitten tekee kuskit? Ei kuulkaa muuta kuin 10 PlayStationia ja telkkaria samaan tilaan ja Playkkareihin Colin McRae uusin. Sieltä sitten ratamestari on valinnut umpimähkään 6…10 erikoiskoetta luokasta riippuen. Tuossa pelissähän on jokaisella pätkällä muutama väliaikamittauspiste. Ratamestari antaa kuskille lähtötilanteessa ajomääräyksen, mistä ilmenee ihanneaika jokaisella väliaikamittauspisteellä. Ja pyynnithän voivat olla vähän yläkanttiin tai sitten alakanttiin tai sitten sopivat jne. Sitten lähdetään paahtamaan. Kun väliaikapiste lähestyy, niin sen näköpiirissä ei saa pysähtyä kilpailusta hylkäämisen uhalla. Aikapinnat lasketaan 1 vp / 0,1 sek:n poikkeama ihanneaikaan verrattuna ja virhevapaata aikaa ei tunneta. Näin siis homma etenisi…

Lavikainen on arvioinut, että tällä tavalla bensakulut painuvat niin minimiin, kuin se on vain mahdollista. Reittihän kierrettäisiin kilpailumielessä vain n. 3.6 kertaa eli C-luokan reitti kerran, B-luokan reitti 1,1 kertaa (pikkasen harhaan ajoa) ja MA-luokkien reitti 1,5 kertaa (jonkin verran enemmän harhaanajoa). Säästyneet polttoainekustannukset / kisa olisivat jotakuinkin 70 (kilp.paria) * 12 litraa (kulutus / auto) * 3 euroa / litra (litrahinta) 2500 euroa. Tämän lisäksi säästettäisiin asemahenkilöstön bensakuluissa plus eväskuluissa ja ties missä? Osanottomaksu pidettäisiin tietysti nykyisellä tasolla, eihän kilpailijoiden saamat extremekokemukset vähenisi yhtään. Mutta seuralle tällä tavalla rahnaa jäisi jonkin verran nykyistä enemmän, millä seura sitten voisi ostaa uusia Playkkareita ja niihin uusia pelejä. AKK:n tehtävä olisi mm. päättää viralliset, kisoissa hyväksyttävät autopelit; Lavikainen kyllä suosittelee nimenomaan tuota Colin McRayta.

Mitäs sanotte? Tähän kisamalliin on suorastaan erinomaisen ihastunut ainaskin

A. Lavikainen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *