Valikko Sulje

Koulutusta

Koulutusta

Autosuunnistus.netin toimituksessa A.Lavikaista on näköjään tituleerattu kiistellyksi AS-guruksi. Kotikoneensa ääressä Lavikainen veti varsin pahasti herneen nenäänsä tuosta lisätermistä ”kiistelty”.

Ilmeisesti Lavikaisen asiasta antama puhelinkommentti kuului viereisen kiinteistön pihamaalle asti, sillä naapurin alakoululainen ilmestyi oven taakse naapurisedän vointia kyselemään. Asian selvittyä päädyimme tutkailimme yhdessä autosuunnistus.netin sisältöä. Hieman ihmetellen naapurin alakoululainen tuumi: ”Hiinähän lukee että kiitelty”.

Tässä kerran Lavikaisen mieleen muistui nuoruuden ystävä Lissu. Hän tiesi kertoa, että kouluttaminen on jotain kasvien versojen nyppimistä purkista toiseen. Siksi poikien kanssa kerhohuoneella hieman ihmettelimme, kun paikalle saapui oikein AKK:n alueen virallinen kouluttaja. Pitääköhän se AKK:n väki meitä autosuunnistajia ihan kasveina?

Kaveri piti varsin kaiken kattavan koulutuksen. Paljon oli uutta opittavaa varsinkin paikalla olleille uusille AS kokelaille. Paljoa ei olisi ollut Lavikaisellakaan siihen lisättävää, mutta kisa-auton sisäisestä kommunikoinnista ei kuitenkaan puhuttu mitään.

Niinpä tässä yhteydessä on oivallinen tilanne täyttää A. Lavikaisen kansanvalistuksellinen velvollisuus ja selvittää kokemattomammille hieman karttureiden esperanton alkeita. Totuuden nimissä on tunnustettava, että edes Lavikainen ei ole aina pystynyt suodattamaan kisaparinsa tuottamaa kerakemuhennosta selkokieliseen muotoon. Tässä kuitenkin hieman alkua asian tiimoilta:

”Pieni oikee”:
Yleisesti uskotaan tämän ilmaisun tarkoittavan loivaa oikeaa. On kuitenkin mahdollista, että kartturi tarkoittaa pienen polun oikenevan eli suoristuvan. Se on toistaiseksi epäselvää, miksei asiasta voida käyttää selkokielisiä versioita.

”Nyt tarttis saada vasenta suoraa”:
Lavikaiselle tulee tästä komennosta ensimmäisenä mieleen nyrkkeilytermi, mutta toistaiseksi niin vasemman kuin oikeankin suoran antaminen on jäänyt väliin. Lumipallolla Lavikaista on sen sijaan kerran talvikisassa viskaistu. Oman kartturin toimesta, joo, muttei siitä sen enempää.

”Kui?”:
Varsinkin Turun suunnan karttureiden kaikenkattava termi. Tilanteesta riippuen sillä voidaan tarkoittaa esim. ”en ymmärrä”. Tätähän eivät kartturit koskaan voi suoraan tunnustaa, joten tällainen kiertoilmaisu on ilmeisesti syytä hyväksyä.

Sopivassa tilanteessa ”kui?” voi tarkoittaa myös ”miten?” tai ”miksi?”. Se miten eri merkitykset erottaa toisistaan on vielä mysteeri. A. Lavikainen kuitenkin suosittelee, että kuljettaja tulkitsee sen aina ”en ymmärrä”. Se on kuitenkin yleensä lähinnä totuutta.

”Varrosvähä”:
”Tauko paikalla”. Kuljettajalla on mainio tilaisuus käydä kus… suorittamassa nesteenpoistollinen operaatio ajoneuvon ulkopuolella.

”Annaskummää”:
Kartturilupauksille tiedoksi Lavikaisenkin toisinaan käyttämä ystävällissävytteinen termi. Tarkoittaa ”Luvallanne, jos sallitte, voisin hieman tutustua ratkaisun alla olevaan karttaotteeseen, mikäli sallitte”. Ei siis tarkoita ”hettäisitkö minua lumipallolla, jooko”.

Tässä nyt aluksi nämä muutama termi selityksineen. Nämäkin kun hallitsee, niin sopu kisa-autossa säilyy jo huomattavasti pidempään.

Tietää A. Lavikainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *