Valikko Sulje

AS-Harrastajan happotesti

AS-harrastajan happotesti

Luonnonsuojelijat ovat huolissaan siitä, että ihminen muokkaa ympäristöään ja psykologit puolestaan siitä, että ympäristö muokkaa ihmistä. Ota siinä sitten selvää kuka muokkaa ja ketä. Mikään arvovaltainen taho ei kuitenkaan ole ollut huolissaan siitä, miten autosuunnistuksen harrastaminen muokkaa ihmistä ja hänen ympäristöään. Aiheesta väännettyä virallista väitöskirjaa odotellessa julkaistaan tämä Lavikaisen saunan kuistilla syntynyt näkemys asiasta. Lopputulokseen on saattanut vaikuttaa kipakoiden löylyjen ja muutaman saunaoluen lisäksi kuistin pöydältä löytynyt Me Naiset -lehti. 

Totuushan on se, että tosi autosuunnistaja ei tee pliisuja kompromisseja, vaan muokkaa elinympäristönsä harrastuksen vaatimusten mukaiseksi. Toiset huomaamattaan, toiset tarkoituksellisesti. Nyt tarjoutuukin erinomainen mahdollisuus testata oman harrastuksensa vakavuusaste.

A. Lavikaisen AS-harrastajan happotesti:

Kisa-auton hankintaan harrastus vaikuttaa totta kai. Nelivetoinen turbo-Mazda tai hätätapauksessa kaksiovinen Justy tuntuvat autosuunnistajan silmissä ainoilta autoilta maailmassa. Samalla vaimo saa siitä mainion kauppakassin, vaikka olisikin toivonut saavansa Micran tai Fiestan ilman kuppipenkkejä. Lisäksi perheeseen tarvitaan myös ”edustusauto”. Sellainen, jolla kehtaa mennä sukulaispojan rippijuhliin. Tässä autossa on oltava massaa ja tehoa paitsi sukulaisten kiusaksi myös siksi, että kisavehjettä voi sillä huoletta vetää trailerissa kisapaikalle. 

Omat pisteet:

 • Kisa-autossa 4-veto ja kuppipenkit = +3 p.
 • Kisa-autossa talvirenkaat kesälläkin = + 1 p. (Ralligummit +2 p.)
 • Kisa-auto ilman 4-vetoa ja kuppipenkkejä = -2 p.
 • Vaimolla/tyttöystävällä Micra tai Fiesta = -3 p.
 • Perheestä löytyy auto, jolla voi trailerissa vetää kisa-autoa = +3 p.
 • Kisa-auto on perheen ainoa auto = -3 p.

Autosuunnistaja ei unohda harrastustaan myöskään asuntokauppoja tehdessään. Autosuunnistajan on nimittäin suorastaan pakko hankkia omakotitalo. Auton rakentaminen rivi- tai kerrostalon yleisellä parkkipaikalla rassaa ainakin pitkän päälle, jos ei muuta niin naapurisopua. Erillinen autotalli auttaa hieman, mutta omakotitalo maaseudulta ratkaisee myös varaosa-autojen sijoittamisongelman. 

Kun kerran omakotitalo on hankittava, ei se saa sijaita millä tahansa tontin räpsyllä. Eduksi lasketaan, jos harkkarin voi pitää omilla mailla, eikä koko ajan tarvitse olla nurkumassa ajolupia ventovierailta. Säästyy aikaa ja vaivaa. Ilmankos ne Hesan keskustassa asuvat autosuunnistajat ovat viime aikoina olleet katoavaa kansanperinnettä.

Omat pisteet:

 • Omakotitalo autotallilla = +3 p.
 • Omakotitalo ilman autotallia = +2 p.
 • Muu asunto ja erillinen autotalli = +1 p.
 • Pihalla oleva auton raato = +1 p./kpl (kisa-autoa ei lasketa!)
 • Omaa tai hallinnassa olevaa maata =  +1p./hehtaari

Autosuunnistajan on valittava myös työnsä niin, ettei se suotta rajoita harrastamista. Hankalimpia ovat työt, jotka edellyttävät viikonloppu- tai vuorotyötä. Viimeiseen asti vältettäviä ovat myös pitkiä ulkomaanreissuja vaativat työt.

Omat pisteet: 

 • Työtön (optio)miljonääri = +1 p./miljoona euroa
 • Vuorotyö = -3 p.
 • Viikonlopputyö = -2 p.

Kesälomaa ei työnantaja määrää. Eikä puoliso. Ajankohdan ratkaisee AS-kilpailukalenteri. Muutama viikko kesälomasta on varattava pitkiin SM ja PM-reissuihin ja loput – jos jotain jää – voi varata oman kisan tekoon. Kaikki puolisokandidaatit eivät välttämättä ymmärrä kuinka kokonaisvaltainen harrastus autosuunnistus on. Tässäkin kohdin on siis syytä ottaa huomioon harrastuksen asettamat vaatimukset.

Omat pisteet: 

 • Eronnut / sinkku = +3 p.
 • Yli kaksi päivää kestäneet AS-kisareissut viimeisen vuoden aikana = +1 p./reissu
 • Kilpailun tekoon käytetty lomaviikko = +2 p./vko
 • Osallistuminen häämatkalla autosuunnistuskilpailuun = +3 p.
 • Perheen kanssa yli kaksi päivää kestäneet lomamatkat viimeisen vuoden aikana = -1 p./matka.

Perhejuhlia, kuten syntymä- tai hääjuhlia voi aina sopivasti lomitella AS-kisakalenterin mukaan. Siksi kaikki kilpailukalenteriin tehtävät muutokset ovat hyvin kiusallisia. Osaltaan asiaan voi tietysti vaikuttaa pitkäjänteisellä suunnittelulla. Esimerkiksi lasten hankinnassa on syytä olla kaukoviisas ja muistaa, että syksyllä ei ole yhtään vapaata viikonloppua syntymäpäivien viettämistä varten. Kannattaa siis ajoittaa lasten syntymä kevään rospuuttokauteen tai vaihtoehtoisesti joulun tienoolle. Silloin on hiljaisinta autosuunnistusrintamalla.

Omat pisteet:

 • Ei lapsia (alle 18 v.) = +6 p.
 • Lapset syntyneet huhti- tai joulukuussa = +1 p./lapsi
 • Lapset syntyneet syys-, loka- tai marraskuussa = -1 p./lapsi

Ehkä listasta vielä puuttuu muutama elämän perusasia, mutta autosuunnistus vaikuttaa niihinkin tavalla tai toisella. Tämä epävarmuustekijä otetaan huomioon siten, että kukin voi lisätä tai vähentää pisteitä oman halunsa mukaan.

Omat pisteet:

 • Haluan lisätä pisteitäni = + 6 p.
 • Haluan vähentää pisteitäni = – 6 p.

Harrastuksen vakavuusluokituksen pistetulkinnat:

 • alle 0 pistettä = Olet selkeästi pehmoilija. Et oikein tiedä tai osaa päättää mitä elämälläsi tekisit. Nyt sinun on syytä pysähtyä hetkeksi ja miettiä elämän perusasioita; mikä oikeasti on tärkeää ja mikä toisarvoista. Mikäli autosuunnistus todellakin merkitsee sinulle näin vähän, on turha haaveilla luokkanousuista ja SM-mitaleista. Mikäli kuitenkin olet saavuttanut luokkanousun tai muuta menestystä, ansaitset kanssa kilpailijoiden katkeruuden harteillesi. On se niin väärin, kun toiset ihan tosissaan yrittää ja jotkut ne vaan tulee puskista ja pistää päihin…
 • 0 – 8 pistettä = Olet kouluttajan unelma. Kohtuullisella satsauksella sinusta voi kehityä ihan aito autosuunnistaja. Kouluttajakaan ei ihan heti saa sinusta vakavasti otettavaa kilpailijaa itselleen. Harrastuksen vakavuusaste antaa kohtuulliset mahdollisuudet saavuttaa autosuunnistuksessa satunnaista menestystä. Jos happotestipisteitä on enemmän kuin harrastusvuosia lajin parissa, on sinulla erinomaiset mahdollisuudet kehittyä jopa elämäntapa-autosuunnistajaksi!
 • 9-18 pistettä = Olet aito autosuunnitaja. Omalla persoonallisella tavallasi olet löytänyt kompromissin oman ja lähimmäistesi toiveiden kesken. Haaveilet iltaisin siitä, millaista olisi olla elämäntapa-autosuunnistaja, mutta sisimmässäsi olet kuitenkin tyytynyt kohtaloosi. Tästä huolimatta lajin tulevaisuus lepää juuri sinun ja niiden satojen muiden aitojen autosuunnistajien hartioilla.
 • yli 18 pistettä = Kuulut elämäntapa-autosuunnistajien harvalukuisen ryhmään eli olet vihdoin löytänyt elämääsi harmoonisen tasapainon ja rauhan. Olet ansaitseva nousupisteiden ja SM-mitalien lisäksi kanssakilpailijoiden syvän kunnioituksen ja ihailun.Onneksesi autosuunnistus kuuluu lajeihin, jotka nauttivat rajoitettua media-aikaa. Voit yhä kulkea kaduilla ilman, että perässäsi kulkee lauma nimikirjoitustasi vaativia teinejä. Saapumatta jääneet linnanjuhlakutsutkaan eivät järkytä harmoonista elämän hallintaasi.

 Kv. luokituskonsulttina A. Lavikainen


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *