Sivuston ylläpito:

kannonkiertajat-logo

Uutiset aikajärjestyksessä:

Sympaattinen ja ystävällinen AS-konkari on poissa

Jouluna tuli pysäyttävä tieto: huhtikuussa 1950 syntynyt autosuunnistuskonkari Kari Hintikka oli menehtynyt saamaansa sairauskohtaukseen. ”Hintsun” elämänlanka katkesi 71 vuoden iässä omassa autotallissa.

Karin kohdalla voisi kuvainnollisesti puhua kaasuvaijerin katkeamisesta, mutta teknisessä mielessä se ei olisi oikein. Kari rakensi autonsa aina huippuhyvin, vaikka miehen todella pitkäikäinen kilpuri, keltainen Toyota Starlet, ei siltä aina ulospäin näyttänytkään. Mutta tekniikka pelasi ja Kari kyyditsi kartanlukijansa aina varmasti lähdöstä maaliin. Tästä oli hyvänä osoituksena se, että kun nelivedot olivat vuosituhannen vaihteessa vallanneet lajin, niin Kari, joka käytti talvikisoissa ajokenkinä lapikkaita, piti Starletillaan yllä takavetoautojen kunniaa SM-sarjassa.

Kari teki elämäntyönsä Otaniemessä Teknillisen korkeakoulun TKK:n eli nykyisen Aalto-yliopiston liikennelaboratoriossa, missä hän työskenteli laboratoriomestarina vuodesta 1976 alkaen aina vuonna 2018 tapahtuneeseen eläköitymiseensä saakka. Ystävällinen, sympaattinen ja empaattinen Kari oli pidetty työkaveri, ja lukuisat diplomitöiden tekijät ja liikennetutkijat saivat vuosien saatossa häneltä apua muun muassa kenttätutkimuksissaan.

HintikkaKariRajattuS.jpg

Karin luonne näkyi myös harrastustoiminnassa, eikä hän pantannut tietämystään Toyota Starletista, jos autosuunnistus- tai ralliharrastajilla oli kilpailukaluston rakentamiseen tai ylläpitoon liittyneitä ongelmia. Elektroniikka-alan taitojaan Kari käytti huoltamalla ja korjaamalla televisioita, trippimittareita ja laskimia – monen autosuunnistajan ST-Pilot-laskin onkin käynyt joskus Karilla kunnostuksessa.

Autosuunnistus tuli Karin elämään 80-luvun alussa, kun hän päätyi ajamaan lajikonkarin kanssa muutaman harjoitusajon. Kun AS-kipinä oli syttynyt, Kari houkutteli suunnistusta harrastaneen työkaverinsa Jarkko Valtosen kartturikseen kalenterikilpailuihin. Pari Hintikka–Valtonen aloitti kilpailemisen C-luokassa loppuvuodesta 1981, ja jo seuraavana vuonna tuli menestystä siihen malliin, että pari nousi kesällä B-luokkaan.

Helsingin Seudun Autosuunnistus Tallia HAST:ia edustaneet Kari ja Jarkko ajoivat vuonna 1984 B-luokassa pari tusinaa kisaa ja kirjasivat nimiinsä lukuisia voittoja sekä B-cupin viidennen sijan. Menestyksen seurauksena pari nousi A-luokkaan, ja Kari rakensi Peugeot 304:n tilalle Starletin, jonka kisahistoria jatkui pitkälle 2000-luvulle.

Kun Jarkko heivasi kauden 1987 päätteeksi AS:n, Karin kartanlukijaksi tuli juuri SM-neloseksi sijoittunut Harri Homanen. Hintikan ja Homasen yhteistyö toimi heti hyvin, ja ST-Mittistä edustamaan siirtynyt Kari saavutti ensimmäisen kolmesta SM-sarjan nelossijastaan.

Kari Hintikan ja Starletin toinen aktiivinen kilpailukausi oli 1997–2003, jolloin hän oli Pekka Virtasen kanssa kaksi kertaa SM-nelonen ja vuosittain SM:ssä sijoilla 4–8. Vuosina 1984–89 AS:n PM-sarjaan osallistunut Kari ajoi Virtasen kanssa vain vuoden 1998 PM-sarjan. Hintikka–Virtanen oli Ruotsissa PM-avauksessa hienosti toinen, mutta kauden päätteeksi pari oli vasta 18:s. PM-vuoden saldona oli kuitenkin Karin ainoaksi jäänyt arvokisamitali, PM-joukkuekulta.

Auttamishaluinen Kari oli mukana myös tekemässä autourheilukilpailuja, ja hän toimi 90-luvun puolivälistä eläköitymiseensä saakka huoltomiehenä Saabilla historic-ralleja ajaneen Jukka Aromaan tiimissä.

HintikkaKariS

Karin kolmas aktiivinen AS-aikakausi alkoi vuonna 2010 forssalaisten harrastajien kanssa. Seuraksi tuli FoSUA, mutta automalli pysyi samana. Kalevi Kaijan jälkeen Starletin kartturin penkille istui vuonna 2013 Joni Halme, jonka kanssa Kari ajoi vuonna 2014 myös koko NEZ-sarjan Subaru Imprezalla, joka oli rakentumassa Starletin korvaajaksi. 

Kesällä 2016 kotona sattunut vakava tapaturma oli päättää Karin elämän, mutta vaikeista vammoista huolimatta hän kuntoutui hienosti. Ajokortin saaminen takaisin ja pääsy taas mukaan autosuunnistuksen pariin olivat ne tavoitteet, jotka edistivät varmasti toipumista. Kun paluu kisoihin tapahtui loppukesällä 2017, Karin olemuksesta näkyi hyvin se suuri nautinto, mitä hän tunsi päästyään taas mukaan rakkaan harrastuksensa pariin.

Uuden kisa-auton rakennusprojektiin liittyen Kari vaihtoi sedanmalliseen Imprezaan farmarimallin voimansiirron alennusvaihteilla, jolloin vaihteiden määrä tuplaantui. Subaru peri Karin ensimmäisestä Starletista keltaista väriä, ja Imprezan keltaisilla suojakuvuilla peitetyt viisi lisävaloa olivat kuin kuljettajansa ystävällisesti hymyilevät silmät. Ne silmät nähtiin viimeisen kerran tositoimissa kevään 2021 SM-kisassa – ja silloinkin Karilla oli kisan tiimellyksessä aikaa heilauttaa reitin varrella olleille tutuille iloisesti kättä.

Sirpa-vaimon, lasten ja lastenlasten lisäksi Karia jäi kaipaamaan suuri joukko autosuunnistajia ja autourheilijoita. Hyvää matkaa iloiselle ja auttamishaluiselle ystävälle sinne jonnekin.

Pekka Virtanen

Kirjoittaja on ”Hintsun” vuosien 1997–2002 kartanlukija

Ahveniston AU:n Ilvesajon kärkikolmikon muodostivat viime vuoden SM-mitaliparit. Molemmat autosuunnistuksen talviosakilpailut voittaneet Anssi Karppinen ja Timo Saarinen ovat vahvasti kiinni viidennessä suomenmestaruudessaan, lasketaanhan kilpailijoiden loppupisteisiin heidän kolme parasta suoritustaan. 

Kaksi neljästä AS:n SM- ja cup-sarjojen osakilpailuista ajettiin helmikuussa Kanta-Hämeessä. Sarjat käynnistyivät 12.2. Riihimäen Urheiluautoilijoiden Talvieksytyksellä, ja 26.2. oli vuorossa Janakkalassa suunnistettu Ahveniston Autourheilijoiden Ilvesajo. 

AAU:n Ilvesajon SM-luokan kaksi kärkisijaa saavutettiin reittivirheettömällä suunnistuksella. Talvieksytyksessä SM-luokan voittanut Anssi Karppinen – Timo Saarinen eteni numerolla 1 vakuuttavasti, ja hausjärveläis-ylöjärveläinen pari ajoi lähtöpaikastaan huolimatta kovavauhtisen ja tarkan kisareitin läpi kolmanneksi pienimmällä aikavirhepisteillä. 

Nelivetojen hallitsemassa lajissa lähes ainoana parina kaksivedolla kilpailevat Jari ja Toni Koivisto tekivät 26 parin SM-luokan toisen puhtaan suunnistuksen, ja forssalais-loppilainen FoSUA-pari jätti taakseen nopeammin edenneen mutta yhteen suunnistusvirheeseen sortuneen hallitsevan NaSU/UFAK-mestariparin Iiro Rousku – Stefan Åstrand.  

Kilpailun AT-pohjat ajanut LaihUA/NaSU-pari Esa Similä – Riku Rousku teki kaksi kymmenen minuutin arvoista suunnistusvirhettä ja jäi neljänneksi. Yleiskilpailussa viidenneksi sijoittunut NaSU/LohUA-pari Jari Ojanperä – Kari Mamia oli paras A-luokiteltu pari. 

Tarkka suunnistus oli valttia myös 20 parin cup-luokassa, sillä selvästi pienimmät AT-pisteet ajaneet RiiUA:n Mika ja Eemi Salo jäivät kuudella suunnistushudilla kolmanneksi. Luokka oli perheparien juhlaa: voittoon ajoivat kahdella reittivirheellä Seinäjoen Toni ja Timo Laitinen, kakkoseksi kolme asemaa hukanneet Anton ja Ari Tuomala. Ennen Ähtärissä ja Lammilla ajettavia kesäkisoja cup-luokan kärjessä ovat Laitiset ennen avauskisassa cup-luokan voittanutta MikUA-paria Timo Viskari – Tomi Lantta. 

Kansallisen C-luokan Ilvesajossa voittivat ylivoimaisesti tervakoskelaiset Janne ja Aki Raitala. 

 KarppinenSaarinen
Anssi Karppinen ja Timo Saarinen voittivat molemmat AS:n talvi-SM:t reittivirheettömällä ajolla. (Pekka Virtanen)

Koivistot
Jari ja Toni Koivisto antavat tasoitusta vetävien pyörien määrässä, mutta se ei estä isää ja poikaa ajamasta vuodesta toiseen SM-mitaleille. (Pekka Virtanen)

RouskuAstrand
Ilvesajossa kolmanneksi sijoittunut hallitseva mestaripari Iiro Rousku – Stefan Åstrand keskeytti avauskisassa. (Pekka Virtanen)

 

Pikku-uutisia

JSN Gruve is designed by JoomlaShine.com