Harrastajamäärät nousuun. Uusi nimi lajille!

Tänne keskustelut, jotka eivät sovellu muihin alakategorioihin.

Moderators: Moderaattori, Moderaattorit

Pepe
Posts: 87
Joined: Thu Dec 13, 2007 10:38 pm

Post by Pepe »

Sen verran tuohon edelliseen, että en arvostele harkkareita. Mulla ei ole siihen varaa, kun en ole tehnyt yhtään kymmeneen vuoteen. Filosofoin vain yleisellä tasolla. Olen aikaisemmin sanonut että harkkareiden tekijät ovat lajin tärkein voimavara.
Pepe
jouni
Posts: 37
Joined: Mon Nov 06, 2006 12:30 pm
Location: Hauho

Post by jouni »

Ulkomaankielisten nimien käyttö ei välttämättä ole lajille haitaksi. Autourheiluun on (jostain syystä) tehty näitä nimimuunnoksia aika kauan malliin : kiihdytysajosta drag racing, "mikro"autoista karting, kestävyysajosta endurance sekä viimeiseksi renkaiden polttelusta ja sivuluisujen tekemisestä drifting.
Joten kyllä lajin perusolemus saisi jotenkin kuultaa läpi tästä nimestä, miten olisi vaikka EXTREME -( ST / AS ).
Autosuunnistushan on kuitenkin aika äärimmäistä hommaa parhaimillaan. Siinä on se hyvin pieni ero hulluuden ja nautinnon välillä.
Jonkun lajia tuntemattoman mieleen ei tulisi ikinä lähteä kisaamaan keskellä yötä 27-asteen pakkaseen VW-kuplalla tai pimeään syysmyrskyyn 25-vuotta vanhalla puolimädällä lintalla, tai ajamaan Corsalla reittejä johon osa autourheilijoista tarvitsee nelivedon kiinteillä lukoilla ja 38-tuumaiset renkaat. Tai ainakin 33-tuumaiset.
Selviytyminen reitistä ja maastosta ja varsinkin vauhdikas sellainen tekee autosuunnistukseen sen lajin oman jutun. Samalla se tarjoaa molemille konttoristeille riittävästi puuhaa, mikä ei muissa lajeissa toteudu.
TomiViitala
Posts: 72
Joined: Tue May 15, 2007 1:55 pm
Location: Ylöjärvi

Extreme-St

Post by TomiViitala »

Extreme-ST kuvastaa mielestäni aika hyvin sitä, että tämä on itseasiassa aika HULLU laji :) LHA oli taas hyvä todiste siitä. Hieno kisa!

Tähän asti autosuunnistusta on markkinoitu fiksujen lajina. Ehkä tätä pitäisikin mainostaa "hullujen" lajina. Fiksuutta tarvitaan toki hyvään suoritukseen, mutta ei pienestä hulluudesta ainakaan haittaa ole. Tässä on ns extremelajien elementit hyvin kohdallaan.
Eero Koski
Posts: 14
Joined: Tue Sep 04, 2007 4:27 pm
Location: Laihia

Post by Eero Koski »

Melko hiljakkoin lajin pariin ajautuneen harrastajan silmin muutamia kommentteja kehityskeskusteluun:

Lajin nimellä en usko olevan vaikutusta harrastajamääriin. Päinvastoin, voi kestää vuosia, jopa vuosikymmeniä ennenkuin uusi nimi tunnistetaan. Liian moni tuntee edelleen paremmin ST-Ajon, kuin autosuunnistuksen.

Suurimpana ongelmana lajin aloittamiselle pidän ohjeiden ja materiaalin puutteen. Pelkästään sääntöjä ja muuta nettimateriaalia lukemalla on (oli) erittäin hankala saada minkäänlaista kuvaa mitä kisassa tehdään ja minkälaisia tehtäviä eteen voisi tulla.

Harvan kuskin hermot kestää "odota odota" nuotteja riittävän pitkään. Perusasioiden opiskelu vaatii monta harkkaria, kun saman opiskelun voisi tehdä tietokoneen äärellä parissa tunnissa. Opiskelija ST video oli hyvä alku, mutta oikeasti tarvitaan syvemmälle meneviä esimerkkejä. Yksi helppo apu: vanhoja kisakarttoja nettiin näkyville. Miksi niitä muuten ylipäätään piilotellaan?

Asiaa sivuava, mutta erillinen kommentti aiheeseen, jonka Pepe kiteytti osuvasti:
Me lajin harrastajat pidämme näitä asioita, jotka joskus on ensin koettu kikkailuna, nykyisin lajinomaisena käytäntönä. Me emme niitä enää huomaa kikkailuna, mutta aloittelijalle ne ovat pelkästään sitä.

Esim. "kiertosuuntanuoli" on aloittelijalle erittäin hankala, koska sääntökirjan (Kiertosuuntanuolien ja apupisteiden avulla yksiselitteisiksi määritellyt pistevälit on ajettava...) ei kerro mitään. Kiertosuuntanuolilla kikkaillaan "ulkopuolisen" näkökulmasta lähes joka kisassa, mutta vakiintuneen käytännön takia se on kaikille selvää.

Sattumoisin ajoimme ensimmäistä sarjakilpailuamme viime syksyn "jippokisassa". Keskustelua herättänyt MRT oli aloittelijalle helppo ja kisa muutenkin johdonmukainen ja hyvin suunniteltu. Ja mielestäni yhtä hyvin sääntöjen mukainen, kuin mikä tahansa muukin ajamani kisa. Keskustelu kyllä hiukan yllätti...
HAK
Posts: 46
Joined: Mon Aug 20, 2007 7:39 am
Location: Turku

Post by HAK »

"GRAVELRACE" -kreisi laji. Sellaistahan on Oulun suunnalla harrrastettu jo pidemmän aikaa. Ja Akk Portti Oy myymään formaattia globaaleille markkinoille. Kyllä sitä hulluja muualtakin löytyy.
Timo
Posts: 108
Joined: Tue Sep 26, 2006 8:41 am
Location: Espoo

Post by Timo »

Niin, miksei vanhoja kisakarttoja voisi laittaa nettiin? Laitoin kokeeksi 9. Kevätsprintin C-luokan kartat tänne: http://www.kolumbus.fi/psas/kisat.html. Samalta sivulta löytyy muutama vanha kisaraportti joissa on selitetty joidenkin hukattujen RT-asemien perusteita.
HAK
Posts: 46
Joined: Mon Aug 20, 2007 7:39 am
Location: Turku

Post by HAK »

Eero Koski wrote: Suurimpana ongelmana lajin aloittamiselle pidän ohjeiden ja materiaalin puutteen. Pelkästään sääntöjä ja muuta nettimateriaalia lukemalla on (oli) erittäin hankala saada minkäänlaista kuvaa mitä kisassa tehdään ja minkälaisia tehtäviä eteen voisi tulla.
Itse olen aloittanut lajin Antti Kivimaan 70-luvulla kirjoittaman painetun kirjan avulla + pari harjoitusajoa taskulamppu suussa oksentaen.
Tuossa kirjassa on paljon historian havinaa, mutta perusasiat pätevät edelleen. Eli ne asiat miten kisaan pitää lähteä ja miten selviää L- pisteestä eteenpäin. Ja paljon paljon muuta. Tosin G-pistettä ei muistaaksi mainita. Todella ansiokas ja perusteellinen kirja.

Periaatteessahan kisa ei ole sen monimutkaisempaa kuin löytää lähtöpaikalle ja L:n jälkeen piste 1 ja siitä eteenpäin numero kerrallaan. Se mitä on matkanvarrella tapahtuu kuuluu kisaan eikä sitä pidä liikaa miettiä etukäteen. Sitten kun kisa on ajettu, voi jo itsekin "treenata" kun tietää mitä olisi pitänyt tehdä.

Antaisikohan Antti luvan jollekin tietotekniikkavelholle saattaa tuo laaja opus nykypolven ihasteltavaksi nettiin? Vai pitääkö lupa saada kustantajalta (sponsori taisi olla Kesoil)? Joku varmaan Hesan seudulta tuntee Antin edelleen. Eikö löydy jostain Ruukki Group johtoportaasta tai jotain vastaavaa.
AMa

Post by AMa »

Moderaattori: tästä kehkeytyi hyvää keskustelua mutta sen verran otsikon vierestä, joten avasin uuden keskusteluaiheen http://www.autosuunnistus.net/phpBB2/vi ... =2433#2433. Otin vapauden kopioida osan viesteistä sinne.
- jatketaan siis keskustelua lajin nimestä ja sen muutostarpeesta täällä.
juhah
Posts: 42
Joined: Mon Oct 02, 2006 10:13 pm

Post by juhah »

En tiedä millä nimellä lajia on markkinoitu Pohjanmaan rannikolla, mutta viikko sitten ajetussa harkkarissa Alavetelissä 32 E-luokan paria.
Post Reply