Sääntökirjan noudattaminen

Keskustelua, kommentointia ja pohdintaa säännöistä, niiden tulkinnoista ja parannusehdotuksista.

Moderators: Moderaattori, Moderaattorit

Post Reply
okulaari
Posts: 126
Joined: Sun Oct 16, 2011 9:28 pm

Sääntökirjan noudattaminen

Post by okulaari » Thu Oct 10, 2013 7:09 pm

Herätetäänpä hieman keskustelua sääntökirjan noudattamisesta ja siitä ketä kuuluisi rangaista.

Oletetaan että pari X ajaa LEIMA asemalle jossa on Pihtileimasin. Pihdit ovat kuitenkin kadonneet joten Leima-asema on viallinen.

Eräässä kilpailussa oli tällainen tapaus ja joku oli merkannut pelkän L kirjaimen, toinen kirjoitti LEIMA, kolmas jätti merkkaamatta ja sääntökirjan lukenut pari kirjoitti R.

Sääntökirja keroo viallisesta reittiasemasta seuraavaa:

40.13. Viallinen tarkastusasema
Mikäli reitillä on viallinen reittitarkastusasema (tunnusnumero RT-asemalla tai leimasin leima-asemalla puuttuu tai on rikkoutunut) kilpailukorttiin merkitään R-kirjain. Kuitenkin, jos vasemman puolen kilpi nro 13 on pystyssä ja oikean puolen numerotunnus on nähtävissä tulematta autosta ulos (ei kaatuneena numeropuoli alaspäin) asemaa ei pidetä viallisena. Viallisesta tarkastusasemasta ei voi saada virhepisteitä.
OHJEEKSI: R-kirjainta kilpailukortissa ei tulkita sutuksi, mikäli todetaan kilpailijan olleen väärällä RT-asemalla, vaan asia tulkitaan kilpailijan eduksi (ylimääräinen ei rankaise). Epäselvässä tapauksessa kilpailunjärjestäjän tulee kuulla kilpailijoita ja tarkastaa aseman kunto.
EMIT:iä käytettäessä viallisella aikatarkastusasemalla (EMIT-AT tai EMIT-JAT) merkitään saapumisaika kilpailukorttiin. EMIT-ULA:lla merkitään tasaminuutti lähtöaika kilpailukorttiin. Vialliselta EMIT-AT tai EMIT-JAT ei voida antaa kyseisen luokan kilpailijoille aikavirhepisteitä, mutta EMITJAT:lla (huomioi EMIT-ULA) itse merkittyä aikaa voidaan käyttää uutena lähtöaikana.Tarkoituksellinen kilven kaataminen merkitsee kilpailusta sulkemista.

Ja näin sääntökirjassa lukee pihtileimasimesta:
Mikäli kilpailun järjestäjä käyttää leima-asemana pihtileimasinta, kilpailija voi halutessaan kirjoittaa samalle riville kilpailukorttiin sanan LEIMA tai kirjaimen L.

Jos olen tulkinnut sääntökirjaa oikein niin pareille jotka kirjoittivat L tai LEIMA, kuuluisi saada sutusta 600vp (koska reiät puuttuu) + puuttuvasta 600 vp eli yhteensä 1200 vp. Pari joka jätti koko leima-aseman merkkaamatta kuuluisi saada 600vp ja pari joka kirjoitti R saisi 0 vp. Olenko ymmärtänyt oikein? :?:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja toinen mokoma ongelmatilanne. Tapahtuipa eräässä kilpailussa näin että reitillä oli oikeaan suuntaan ajettaessa LEIMA kyltit väärinpäin (siis pylly näkyi) mutta pihtileimasin oli silti vasemmalla puolella. Tästä asiasta sääntökirja sanoo näin:

Leima-asema on miehittämätön reittitarkastusasema, joka merkitään maastoon ajouran molemmille puolille sijoitettavilla kilvillä n:o 15. Reittileimasin sijaitsee ajouran vasemmalla puolella siten, että leimaus voidaan suorittaa autosta.

Ja siltä varalta että joku ei tiennyt niin kyltissä n:o 15 lukee LEIMA.

Kuuluuko Leima ottaa vai jatkaa eteenpäin? Ja jos ei ota niin rangaistaanko kilpailijaa? Omasta mielestä ei vaan leima poistetaan kaikilta koska kyltit olivat väärinpäin (me otettiin kuitenkin varuiksi ja hyvä niin). Tässä kilpailussa kilpailijaa rangaistiin 600 vp, perusteena se että muut oli leiman ottaneet.

Keskustelu avattu, saa antaa kommenttia.

Jarkko Minni
Posts: 243
Joined: Mon Sep 25, 2006 9:20 pm
Location: Panttila

Re: Sääntökirjan noudattaminen

Post by Jarkko Minni » Fri Oct 11, 2013 4:27 pm

okulaari wrote:...Ja toinen mokoma ongelmatilanne. Tapahtuipa eräässä kilpailussa näin että reitillä oli oikeaan suuntaan ajettaessa LEIMA kyltit väärinpäin (siis pylly näkyi) mutta pihtileimasin oli silti vasemmalla puolella. Tästä asiasta sääntökirja sanoo näin:

Leima-asema on miehittämätön reittitarkastusasema, joka merkitään maastoon ajouran molemmille puolille sijoitettavilla kilvillä n:o 15. Reittileimasin sijaitsee ajouran vasemmalla puolella siten, että leimaus voidaan suorittaa autosta.

Ja siltä varalta että joku ei tiennyt niin kyltissä n:o 15 lukee LEIMA.

Kuuluuko Leima ottaa vai jatkaa eteenpäin? Ja jos ei ota niin rangaistaanko kilpailijaa? Omasta mielestä ei vaan leima poistetaan kaikilta koska kyltit olivat väärinpäin (me otettiin kuitenkin varuiksi ja hyvä niin).
Jos perusteena pidetään leimasimen sijaintia auton vasemmalla puolella, niin tästä lähtien pitää kaikille reitin vierellä tai välittömässä läheisyydessä oleville tuulipuku-hepuille tyrkyttää kilpailukorttia siltä varalta, että se on MRT, Tark-As kilvet on vain vahingossa pyörähtäneet selin ajosuuntaan nähden.
okulaari wrote: Tässä kilpailussa kilpailijaa rangaistiin 600 vp, perusteena se että muut oli leiman ottaneet...
Tuota kutsutaan länsimaissa demokratiaksi, joskus se vain todellisuudessa tarkoittaa sitä, että kaikki idiootit ovat sinua vastaan :lol: :lol: :lol:
Idioottien kanssa ei voi väitellä, koska silloin joudut alentumaan heidän tasolleen ja silloin he voittavat kokemuksellaan...

Monenlaisia kuvia enimmäkseen autoihin ja moottoriurheiluun liittyen: http://jimin.galleria.fi/kuvat/

Post Reply